Termesszék velem: madársaláta

A madársaláta (Valeriana locusta, más néven galambbegy saláta) hazánkban vadon élő, kevésbé közismert, ám az egyik legfinomabb salátaféle.

Kertünk-udvarunkGrosz Tamás2011. 01. 26. szerda2011. 01. 26.

Kép: Credit: Photo by Silvano Radivo

Termesszék velem: madársaláta
Credit: Photo by Silvano Radivo

Az idei, viszonylag enyhébb tél nem tett kárt az állományában. Kertemben szeptember elején ültettem, így most eljött a szüret ideje.

Laza, humuszos talajon, akár lazán szétszórva, kis gyűrűben vagy 20 cm-es tőtávolsággal könnyen termelhető. Kétszer is ültethető. Először rögtön márciusban, majd augusztus végén, szeptember elején érdemes tél alá vetni. Szereti a napfényt, de félárnyékban is elvan.

Alkalmilag megtámadja a levéltetű, erre érdemes figyelni.

Magjai nem egyformán érnek, peregnek. Ha szétszórja a magját, akár gyomosíthat is.

Levélformája érdekes, nagyon hasonlít a kiskanálra. Szedni leveles állapotában érdemes, később már, mikor szárba szökken, kevésbé finom.

Jobb éttermekben találkozni vele, de láttam már piacon is. Csak a frissen szedet növény élvezhető maradéktalanul.

Gazdag B1- és C-vitaminban, magnéziumot, káliumot, vasat és cinket, is tartalmaz. Rosttartalma miatt az emésztésre kifejezetten jól hat.

Kellemes, lédús, édes diós ízű. Kitűnő saláta készíthető belőle. Íme, egy recept:

A megtisztított leveleket kevés citromlével meglocsoljuk, nem sok mustárt öntünk rá. Pár evőkanál olajjal elkeverjük – én dióolajat használok pár csepp szezámolajjal –, hozzá csipet sót, apróra vágott lila hagymát vagy kínai metélőhagyma zöldjét adjuk hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek