Jó étvágyat gerjeszt

Ősi fűszerünk az ázsiai pusztákon honos tárkony, amelyet nagy valószínűséggel honfoglaló eleink hoztak a Kárpát-medencébe. Erdélyben máig az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszernövény; a sült húsok ízesítésének elengedhetetlen kelléke.

Kertünk-udvarunkValló László2011. 08. 04. csütörtök2011. 08. 04.
Jó étvágyat gerjeszt

Lágy szárú, 10-12 évig is élő évelő, jellegzetes rövid gyökértörzzsel, amiből igen dús gyökérzet ágazik el. Szárának hossza a másfél métert is elérheti, jellegzetes szálas-lándzsás levelei szórtan állnak rajta. Illóolaj-tartalma az ánizséhoz hasonló, de mert nem édes, ezért közkedveltebb. Íze kissé kesernyésen csípős, s mivel élénkíti a gyomornedv-elválasztást, étvágyjavító hatású.

A tárkony kiváló fagytűrő, közepes hő- és fényigényű, viszont ahhoz, hogy erőteljes, nagy lombfelületet nevelhessen, sok vízre és tetemes mennyiségű tápanyagra (3-4 kilogramm érett szerves trágya négyzetméterenként) van szüksége. Laza homokon, erősen kötött, levegőtlen agyagtalajon öntözés nélkül csak kevés és satnya hajtást fejleszt. Mivel nem vagy csak ritkán hoz magot (ami ráadásul még rosszul is csírázik), tőosztással szaporítják. Az öreg töveket késő ősszel vagy kora tavasszal ásóval kell kiemelni, majd földarabolni. Fontos, hogy minden darabon legyen gyökér és néhány rügy, amelyeket 50 × 50 centiméteres sor- és tőtávolságra ültessünk.

Fő ápolási munkája a gyomtalanítás, öntözni csak huzamosabb ideig tartó szárazságban szükséges. Virágzás idején (július elején) a legjobb szedni, mert a tövek ekkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat. (A második szedésre a téli fagyok beállta előtt kell sort keríteni, ennek illóolaj-tartalma azonban elmarad a nyáritól.) A hajtásokat 10 centiméteres csonk visszahagyásával ajánlott levágni, majd száraz, szellős helyen megszárítani.

Porrá őrölt formában használják föl sült húsok fűszerezésére, levesek, saláták, mártások ízesítésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek