Épülőfélben Batátafalva

Batáta Baráti Kör – így hívják azt a csoportosulást, amely a trópusi édesburgonyát szeretné termeszteni.

Kertünk-udvarunkTanács Gábor2011. 04. 19. kedd2011. 04. 19.

Kép: Ásotthalom, 2011. április 04. Váraljai Dénes, a batáta kör alapítója. Fotó: Ujvári Sándor

Épülőfélben Batátafalva
Ásotthalom, 2011. április 04. Váraljai Dénes, a batáta kör alapítója. Fotó: Ujvári Sándor

Harminc ásotthalmi család vállalta a Batáta Baráti Kör első találkozóján, hogy próbát tesz a trópusi növénnyel. Vetőgumókat kaptak, amelyekből palántákat nevelnek, hogy jövőre elegendő szaporítóanyag álljon rendelkezésre. A Dél-Alföldön több település neve is összeforrt valamilyen jellegzetes mezőgazdasági termékkel, és azok adtak egyféle karaktert a falunak. Így Öttömös spárgafalu, Domaszék a répájáról híres. Könnyen lehet, hogy Ásotthalom meg batátafalu lesz.

Ez a növény – amelynek csak a nevében van köze a burgonyához, illetve abban, hogy ennek is a gyökérgumóját fogyasztják – népélelmezési cikk a világban. Magas a fehérje- és szénhidráttartalma, ízét elsősorban a sütőtökéhez hasonlítják. Pozitív élettani hatásai miatt egyre többen keresik, a bioboltok kínálatában is szerepel. Az ásotthalmi kezdeményezés Váraljai Dénes nyugdíjas tévés ötletéből indult ki, aki több mint tíz éve kísérletezik vele ásotthalmi tanyáján.

– A batátát tonnaszám termelik a trópusokon, de Magyarországon csak mostanában kezdik keresni – magyarázza a férfi. – Tizenöt éve, amikor elültettem az első gumókat, még nem volt hozzá magyar nyelvű recept. Először kudarcot vallottam a termesztéssel, de két-három év kísérletezés után sikerült a hajtatási időszakot a hazai viszonyokhoz igazítani, és azóta szépen terem a növény. Családi fogyasztásra került a java része – az unokáim ezen nőttek fel –, a felesleget pedig könnyen eladtam. Ásotthalmon a klíma és a homokos talaj is alkalmas a termesztésére.

Váraljai ötletét az Unióban a Tanyákért Egyesület karolta fel, ez a helyi szervezet fogja integrálni a batátatermesztést. Vezetője, Fackelmann István azt mondta: már a baráti kör első összejövetelén megjelent olyan külföldi felvásárló cég, amely hajlandó lenne megvenni a batátát, de ők elsősorban saját értékesítésben gondolkodnak. Szegedre bejáró mozgóboltot terveznek, illetve azt, hogy a már létező kamratúra keretében értékesítik majd a termést. A batáta Dél-Amerikából származik, de ma már a legtöbbet Kínában termelik. Az áru hónapokig eltartható, de a friss termés különleges élmény.

– Fehér tejnek kell belőle folyni, ahogy felvágják – magyarázza Váraljai Dénes. – Na ilyen friss batátát nem talál sehol. Ebben lehet különleges az ásotthalmi édesburgonya. A helyiek nagy reményeket fűznek a batátához, ugyanakkor jelenleg ez még nem igényel túl nagy erőfeszítést, hiszen elsősorban a meglévő vetőgumókat kell meleg helyen csíráztatni. A dolog szépsége azonban a települési összefogásban rejlik.

– Mindig nehéz kitalálni, hogy egy település mivel foglalkozzon – mondja Váraljai. – Ásotthalmon is sok mindent kipróbáltak, energiafűtől a gilisztán át a spárgáig. Az én ötletem az, hogy összefogunk, mindenki megosztja a tudását és a tapasztalatait, és közösen próbálunk előrejutni. Hozom azt a termesztési technológiát, ami nálam működött, aztán a helyiek, a mezőgazdasággal foglalkozó szakemberek hozzáteszik a maguk tudását. Azt gondolom, csak így lehet előrejutni. Abban, amit mi csinálunk, ez lesz az újdonság: mert van, aki termeszt Magyarországon batátát. De így, faluszinten senki nem foglalkozik vele.

Ezek is érdekelhetnek