Gyógyító köleskása

Egyik legősibb kultúrnövényünk és egyben a legtáplálóbbak közé tartozik a köles. Ennek ellenére alig ismerjük, a legtöbb ember nemhogy nem evett, de még nem is látott ilyent. Pedig a világ népessége egyharmadának ez az egyik alapvető élelme: Afrikában, Ázsiában nagy területeken termesztik, és naponta fogyasztják. A középkori Magyarország egyik legfontosabb élelme volt, de a kenyérgabonák fokozatosan kiszorították a szántóföldekről.

Kertünk-udvarunkPethes József2009. 01. 07. szerda2009. 01. 07.

Kép: KecskemŽt, 2009. janu‡r 05. Kšles. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Gyógyító köleskása
KecskemŽt, 2009. janu‡r 05. Kšles. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Mostanában hazánkban főleg madáreleségként foglalkoznak vele, de egyre többen keresik piacokon és bioboltokban, mert a reformtáplálkozás egyik fontos kelléke, a többi gabonával együtt. Vajon mi a titka ennek az egyszerű növénynek? Nos, abban a kis magban megtalálható minden olyan fontos táplálóanyag, melyre szüksége van a szervezetnek: rost, vitamin, fehérje, szénhidrát és számos ásványi anyag. A köles is könnyen emészthető, nem puffaszt, laktató, változatosan elkészíthető.
Lelkes hívei szerint rendszeres fogyasztásával megelőzhetünk sok betegséget, késleltethetjük az öregedési folyamatokat, erősíthetjük a látásunkat, megszüntethetjük a vashiány okozta tüneteket, de jótékony lehet például savtúltengésnél is. Ezen kívül gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét, karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert, megelőzi a fogszuvasodást, és segít a fogak zománcának megvédésében. Mivel a köles sok szilíciumot tartalmaz, fokozza a szervezet védekezőképességét. A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett hét fontos aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek, illetve növésben levő fiataloknak. Kovasavtartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi. Jól alkalmazható vese- és hólyaggyulladásra, a lép gyógyszereként is ismerik.
Számos hazai fajtája van, s mivel a piac évről évre más színű magot igényel, a szegedi Gabonakutató Kft. felkészült a termesztők kiszolgálására. A régóta ismert Fertődi 2 például sárga színű, középkorai érésű és jól bírja a szárazságot. Természetesen piros a GK Piroska, amely korán érik, és 3-3,5 tonnát is adhat hektáronként. Hasonlóan jól terem a szintén korai érésű GK Alba, mely hántolatlan formában fehér, csupaszon pedig sárga színű. Bármelyikből finom köleskása készíthető, amivel színesíthetjük étrendünket.

Ezek is érdekelhetnek