Termesszék velem: cékla

A cékla a gyógyászatban és az étkezésünkben is különleges szerepet tölt be. Az egyik legnagyobb cukortartalmú zöldségféle. Serkenti az immunrendszert, és természetes rákellenes anyagokat is tartalmaz. Számtalan recept őrzi gasztronómiai felhasználhatóságát.

Kertünk-udvarunkGrosz Tamás2009. 02. 09. hétfő2009. 02. 09.
Termesszék velem: cékla

Több fajtája is kedvelt
Gyűrűs cékla. Égőpiros színű, szeletelve körkörösen fehér és vörös elhatárolt csíkjai teszi különlegessé. Kiskertben jól és bőségesen termő, kiváló ízű növény.
Sárga cékla. Íze finomabb, mint a hagyományos cékláé. Díszkertben, de virágágyásban is rendkívül mutatósak élénk sárgászöld levelei. Gumója égő sárga, gömbölyű alakjával szinte vonzza a tekintetet. Magas karotintartalma miatt kiváló étel gyermekeknek. Jól tárolható.
Hosszú piros, illetve gömbölyű cékla. Igénytelen növény. Az árnyékot nem, hanem a mély rétegű, világos és napos helyet kedveli. Vetéskor e használjunk se műtrágyát, se szerves trágyát, hanem szitált komposztot. Április végén ültetjük, keléséig gyakran érdemes öntözni. Magas káliumigényét ásványi őrleményből fedezzük. Sajnos, kapálni is kell… A gyökereket ásóvillával szedjük fel még a fagyok előtt. Tárolása homokba vermelve, fagymentes helyen akár 5-6 hónapig is lehetséges.

Lehet sütni, főzni, de nyersen is fogyasztható
Recept 1.
Hozzávalók: 60 dkg apró cékla; 2 db nagy alma; 2 db kis vöröshagyma; 2 evőkanál citromlé; 1 evőkanál méz; 1-1 csipet só, fehérbors és őrölt kömény; 2 evőkanál dióolaj; 10 dkg reszelt, nyers zellergumó; 1 kisujjnyi reszelt gyömbér.
A céklát folyóvíz alatt gondosan lekeféljük, meghámozzuk és lereszeljük. A céklacsíkokat beletesszük egy tálba. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, csíkokra vágjuk.  A megtisztított vöröshagymát kicsire aprítjuk. A citromlevet összekeverjük a mézzel, a sóval, a borssal és a köménymaggal. Az almát és a hagymát a céklához vegyítjük, ráöntjük a salátalét, végül rácsorgatjuk az olajat, és az egészet alaposan átkeverjük.
Recept 2.
20 dkg céklát megmosunk, öntöttvas lábasba tesszük, és 1 óra hosszat a sütőben fedő alatt sütjük. Ha puha, akkor meghámozzuk, cikkekre vágjuk. Készítsünk hozzá keveréket is: 1 evőkanál méz; kevés rizsecet (jó a borecet is); 1 kávéskanál mogyoróolaj; só és bors. Ebbe a keverékbe belemártjuk a céklacikkeket, majd az egészet visszatesszük a sütőbe 15 percre.
Készíthető hozzá fokhagymás mártogató is: 1 evőkanál tejföl; 1 közepes gerezd fokhagyma préselve; tormás majonéz.

Ezek is érdekelhetnek