Termesszék velem: gilisztaűző varádics

A gilisztaűző varádics (Chrysanthemum vulgare) páfrányszerű leveleivel, sárga gombszerű virágzatával, erős egyenes szárával jól mutat a kertben.

Kertünk-udvarunkGrosz Tamás2010. 03. 07. vasárnap2010. 03. 07.
Termesszék velem: gilisztaűző varádics

Fagytűrő évelő. Termesztése nem kíván különös szakértelmet, megelégszik az enyhén árnyékos vagy napos hellyel. Ültethető magról, de most tavasszal itt az ideje, hogy kúszó gyökérzetét szétszedjem.

Nálam a komposzt mellett talált helyet, mert alkalmanként néhány levelét beledobva, felgyorsítottam a lebontást. Magas káliumtartalma szükségtelenné teszi, hogy műtrágyát is keverjek a halomba.

Levelét vászonzacskóba téve, kiűzi a szobából a legyeket, de illatanyaga az egereket is távol tartja. Virágját érdemes szárítani, mert jól eláll tavaszig.

A virágokból főzött teája tartalmazza azokat az illóolajokat, melyeket a férgek és a rovarok nem szeretnek. Mérgező hatása miatt azonban házi szerként kevéssé ajánlott.

A múltban erős fertőtlenítő hatása miatt bélféreghajtó szerként és molyűzőként alkalmazták, de rovarölő szerként is igénybe vették, sőt balzsamozásra is használták.

Ezek is érdekelhetnek