Termesszék velem: mocsári hibiszkusz

Az 1970-es években egy Sakata japán botanikus nemesítette ki az Amerikában őshonos mocsári hibiszkuszból (Hibiscus moscheutos). Kisebb malomkeréknyi virágai rendkívüli díszítő értékűek. Hosszú életű növény, akár 20 évig is elél.

Kertünk-udvarunkGrosz Tamás2010. 03. 22. hétfő2010. 03. 22.
Termesszék velem: mocsári hibiszkusz

Másfél méter magasra növő bokor, évelő, félfás szárú, sok vizet szerető növény. Télen hajtásai tövig visszafagynak, de május közepén fejlődésnek indulnak. Márciusban kell visszametszeni az elszáradt szárakat, 5 cm magasságban. Igénytelen, napot és vizet nagyon szerető növény. Fák alatt nem virágzik. Igazából komoly kártevője nincs.

Magról és tőről egyaránt szaporítható. A magokat, mivel kemény a héja, feltétlen 22 Celsius-fokos vízben, legalább egy hétig áztassuk, hogy kellő eredményt kapjunk.. A vizet naponta kell cserélni. Ha felrepedt a héj, akkor 1 cm mélyre ültessük porhanyós, jól megmunkált földbe. Már az első évben is hozhat virágot, ha megfelelően locsoljuk. A magokból kihajtott növényeket válogassuk, mert lesz benne fejlett és silány is.

Karógyökerű, de viszonylag egyszerű átültetni. Az átültetésnél ügyelni kell arra, hogy ne sérüljenek a gyökerek. Ideális tőosztása kora tavasszal esedékes, mert később, amikor már kihajt, rosszabbul, tűri. Nevével ellentétben nem vízi növény, s bár tópartra ültethető de a pangó vizet nem kedveli. Takarjuk komposzttal, mert szüksége van a tápanyagára, s nem engedi kiszáradni a talajt.

Júliusban kezd virágozni, fehér, rózsaszín piros és bordó színekben. Mintegy 20-30 cm virágai vannak. Egy idősebb bokron akár 300 virág is nyílhat, persze nem egyszerre, mert egy virág csak 24 órát virít.

Virágjából nyálkaoldó teát lehet főzni. A nyugalmi állapotban felszedett és megtisztított gyökeréből csak áztatással nyerhető ki a hatóanyag, ami köhögésre és hurutos betegségre kiváló hatású. Megszáradt szárainak rostjából erős kötél készíthető.

Ezek is érdekelhetnek