Olcsóbb lehet a gyász

A képviselők változtattak az illetéktörvényen: ahogy azt már évek óta javasolta az MDF, most válhatott valóra: januártól 20 millió forintig illetékmentes az örökölt vagyon házastárs, gyermek, és szülő öröklése esetén. Azoknak sem kell kapkodni, akik most intéznek hasonló ügyet. Elég egy részletfizetési kérelmet kérni, és máris elnyúlhat az ügy januárig.

KészpénzO. Horváth György2008. 11. 25. kedd2008. 11. 25.
Olcsóbb lehet a gyász

Az állam 2009-ban lemond az örökösödési illeték egy részéről. Az idén csaknem 7 milliárd forint folyik be ilyen címen. Jövőre ennél biztosan kevesebb, mert a parlamenti képviselők módosították az örökösödési illetékről szóló szabályt. Így januártól illetékmentessé válhat az öröklés egy része. Gyermekeknek, szülőknek és házastársaknak 20 millió forint vagyoni értékig nem kell fizetniük. Csak az e feletti részt sarcolja meg az állam. Hogy végül mennyi pénz ez, még nem tudni, ugyanis nincs kimutatás arról, hogy az idén befolyó összeg hányad része tartozna a 20 milliós határ alá. Egy év múlva kiderül.

Nem kell keseregnie azoknak, akik sajnálatosan mostanság intézik ilyen ügyüket és még nincs végzés a kezükben: nem túl bonyolult januárig elhúzni az eljárást. A most elfogadott változtatás ugyanis lehetővé teszi, hogy a még jogerősen el nem bírált ügyekben is a kedvezőbb szabályt alkalmazza majdan a hatóság. Amennyiben azonban már megszületett az elsőfokú határozat, és nem történt fellebbezés az ügyben 15 napon belül, úgy a korábbi szabályozás marad érvényben. Nem marad más hátra, tessék fellebbezni, részletfizetést, netán méltányossági eljárást kezdeményezni!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek