Bankgarancia nélkül juthat pénzhez

Hogyan juthat többlet forráshoz az uniós támogatást elnyert vállalkozás? Többek között úgy, hogy bankgarancia helyett a Start Tőkegarancia Zrt. kezességvállalását szerzi meg. A vállalkozásoknak a pályázati kezességvállaláshoz nem szükséges fedezetet állítaniuk.

KészpénzO. Horváth György2008. 12. 02. kedd2008. 12. 02.
Bankgarancia nélkül juthat pénzhez

Egyre több vállalkozást érint a pénzügyi válság kedvezőtlen hatása. A kis- és középvállalkozások (kkv) tapasztalják, hogy a korábbiakhoz képest a hitelhez nehezebben és akkor is csak drágábban és kevesebb pénzhez, vagy lényegesen nagyobb fedezetet felmutatva lehet jutni.

- A pénzügyi válság kedvezőtlen hatásait felismerve októbertől egyre több vállalkozás igényel tőlünk pályázati kezességet, hogy ingatlan jelzálog vagy bankgarancia formájában adott pályázati biztosítékát kiváltsa az NFÜ-nél. Míg korábban a bankok egyfajta versenytársként tekintettek a garanciaszervezetekre, ma már ők javasolják ügyfeleiknek, hogy vegyék igénybe szolgáltatásainkat, hiszen ezzel csökkenthetik, megoszthatják kockázataikat és a kkv finanszírozási helyzete is javítható. A biztosítékként lekötött ingatlan, készpénz vagy hitelkeret felszabadítható és további forrás bevonására használható fel – értékelte a megváltozott helyzetet Zoltán Csaba a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

A vissza nem térítendő EU-s támogatások lehívásához a vállalkozásoknak 10 millió forint feletti támogatás esetében pályázati biztosítékot kell adniuk a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség javára. Amennyiben a vállalkozás nem teljesíti a támogatási szerződésben vállalt feltételeket az NFÜ visszakövetelheti a támogatást a pályázati biztosíték igénybevételével. 50 millió forint feletti támogatás esetén három évre az elnyert támogatás 50%-ának megfelelő értékű pályázati biztosítékot kell állítaniuk a kkv-knek.

Az NFÜ pályázati biztosítékként ingatlan jelzálogjogot, bankgaranciát vagy garanciaszervezet, illetve biztosító kezességvállalását fogadja el. A lehetséges biztosítékok feltételeit az alábbi táblázat foglalja össze:
A garanciaszervezet kezességvállalása a bankgaranciával azonos költségszinten, ugyanakkor fedezet nélkül vehető igénybe, míg az ingatlan jelzálogjog a legolcsóbb megoldás, de csökkenti a vállalkozás hitelfelvételi lehetőségeit. A pénzintézetek sok esetben a hitelkeret terhére vállalnak garanciát, ami csökkenti a vállalkozások hitelforrásait. Azoknak a vállalkozásoknak, akik további banki forrás bevonását tervezik, célszerűbb garanciaszervezet kezességvállalásával teljesíteniük pályázati biztosítéki kötelezettségeiket.

Amennyiben egy támogatást elnyert vállalkozás ingatlan jelzáloggal vagy bankgaranciával teljesítette biztosítéki kötelezettségét, lehetőség van annak utólagos kiváltására garanciaszervezet kezességvállalásával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek