Ne csődölj be, feketelistázz!

Egy most elindult honlap segítségével ezentúl az egyszerű kisvállalkozás is ellenőrizheti a vele kapcsolatban álló cégeket. A feketelista.hu a cégek viselt dolgairól, többek között a csődeljárásokról, munkaügyi kihágásokról tájékoztatja a felhasználóit.

KészpénzSzabad Föld Online2009. 03. 11. szerda2009. 03. 11.
Ne csődölj be, feketelistázz!

A weboldal 11 nyilvános állami nyilvántartás adatait hozza egy platformra a cégek adószáma alapján - jelentette be Iklódi András főszerkesztő. Mint elmondta, elsősorban cégeknek ajánlják a szintén cégekről szóló információkat, de elképzelhetőnek tartja, hogy az információk az államigazgatási intézmények számára is hasznosak lehetnek. A használt nyilvántartások körébe tartoznak az adóvégrehajtások, a csődeljárások, a versenyfelügyeleti és munkaügyi elmarasztalások, valamint a cégnyilvántartásban szereplő adatok is.

Ha egy  vállalkozásnak fenntartásai vannak partnercégével szemben, nincs más dolga, mint rákeresni a feketelista.hu -n, és pillanatok alatt kiderül, van-e cégnek vaj a füle mögött. Súlyos esetben akár azzal is szembesülhet, hogy a cég papíron már nem is létezik. Az adatbázis ugyanis tartalmazza az 1998 óta felszámolt cégek adatait is.

Az első 30 keresés ingyenes, majd egyes szolgáltatásokért fizetni kell. Aki például a vevőiről megjelenő információkra kíváncsi folyamatosan, annak elő kell fizetnie erre. Emellett egyes településekre is lehet keresni, ami az önkormányzatoknak lehet hasznos, hiszen megtudhatják, hány feketelistás cég van a területükön. Vállalatok esetén legalább 75 ezer forintot kell fizetni egy féléves hozzáférésért, míg a költségvetési szervek már 25 ezer forintért is böngészhetnek az adatbázisban.

A naponta frissülő honlap toplistákat, grafikonokat is tartalmaz a legtöbbször elmarasztalt cégekről vagy a felszámolások számának alakulásáról az utóbbi tíz évben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek