Adózik a Ferrari és az ételutalvány is

Több új, eddig nem hallott adó terve is hever a kormány asztalán: jövőre jön a vagyonadó, és a dolgozóknak adható juttatások is adókötelesek lesznek.

KészpénzRomvári Orsolya2009. 05. 21. csütörtök2009. 05. 21.

Kép: Kecskemét, 2008. május 12. Adóbevallás készítés, SZJA, személyi jövedelem adó. Fotó: Ujvári Sándor

Adózik a Ferrari és az ételutalvány is
Kecskemét, 2008. május 12. Adóbevallás készítés, SZJA, személyi jövedelem adó. Fotó: Ujvári Sándor

A kormány tervei szerint jövőre adókötelessé válnak munkavállalóknak ez idáig adómentesen adható juttatások. A korábbi elképzelésekkel ellentétben azonban nem minden cafeteria-elemre vetnék ki az 54 százalékos adót, bizonyos juttatások – a melegétel-utalvány, az üdülési csekk, a bérlet, a céges üdülés, az iskolakezdési támogatás és a képzési támogatások- a személyi jövedelemadó felső kulcsával, 32 százalékkal adóznának. Hidegétel-utalvány, ajándék, önkéntes és magánnyugdíjpénztári, valamint egészségpénztári hozzájárulás viszont 54 százalékos állami sarccal adható csak a jövőben.

Az ingatlanadó helyett vagyonadót vezetnének be, amit a nagy értékű ingatlanok, nagy teljesítményű autók, valamint a légi- és vízi járművek után kellene fizetni. A 30 millió forint alatti ingatlanok esetén megmaradna a jelenlegi, önkormányzatok által kivethető ingatlanadó. Az általános, értékalapú ingatlanadó csak az ennél értékesebb ingatlanoknál lépne be. 30 és 50 millió forintos érték között 0,35 százalék, 50 millió forint felett pedig fél százalék lenne az adó.

A nagy teljesítményű autók után is többet kell majd adózni tulajdonosaiknak: a 94 lóerős teljesítmény felett a jelenlegi gépjárműadó dupláját vetnék ki, 131 lóerő felett két és félszeresére, 150 lóerő felett pedig háromszorosára nőne az adóteher.
A motorcsónakoknál a kor és a motor teljesítménye számít majd, a vitorlás hajók esetén pedig a teljesítmény helyett a hajó hossza lesz mérvadó. A légi járműveknél a felszálló tömeg határozza majd meg az adó mértékét.

A jövő évi adóterveket pénteken az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén is megvitatják, végleges javaslat, csak ez után várható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek