Emlékünk Vorkutában

Mi közünk nekünk, magyaroknak Vorkutához, ehhez az északi sarkkör közelében fekvő orosz településhez, ahol a hosszú és sötét tél idején gyakran mínusz ötven fokot is mérnek, a rövid nyárban pedig szúnyogok milliárdjai keserítik meg az ott lakók életét? „Csak” annyi, hogy ez a Moszkvától 1800 kilométerre északkeletre fekvő komiföldi város földje lett öt-hatszáz honfitársunk végső nyughelye.

KilátóValló László2007. 09. 28. péntek2007. 09. 28.
Emlékünk Vorkutában

Az itt fölállított munkatáborok barakkjainak lakói voltak, és a környék 12 bányájában fejtették a szenet embertelen körülmények között (a második világháború idején és az azt követő években). A rettenetes sarki hideg, az elégtelen élelmezés, az erőn fölüli robot ritkította soraikat. Katonák és civilek, férfiak és nők egyformán akadtak közöttük.
A magyar áldozatok emlékére a napokban egy három méter magas fémkeresztet állítottak föl Vorkutában. A kereszt melletti két gránittömbön az áldozatok neve olvasható. Az emlékművet az orosz Katonai Emlékmű kegyeleti szervezet emeltette, fölavatásán hazánkat Holló József altábornagy képviselte. A nevezett szervezet számos ország katonai és polgári áldozatainak állított már emlékművet Oroszország területén, a legtöbb – szám szerint 373 – a magyar áldozatok emlékét őrzi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek