Uniós képeslap Strasbourgból

Félig még tél, félig már tavasz. Hideg szél süvít az Ill folyó partján, de a nap már kicsalogatta az első rügyeket. A Wacken villamosmegállóból a strasbourgi Európai Parlament épülete felé tartok. Három napra érkeztem.

Kilátó2010. 03. 26. péntek2010. 03. 26.
Uniós képeslap Strasbourgból

Meglátni és megszeretni Strasbourgot egy óra műve volt. Egy séta az Ill által körülölelt történelmi városközpontban – amely a világörökség része – maga a csoda. Megértem Goethét, aki közel kétszázötven évvel ezelőtt a Zum Geist fogadóba megérkezve épp csak ledobta a tarisznyáját, s már rohant a katedrálisba. A strasbourgi Notre Dame-ba, ahol most turistacsoportok követik egymást, hogy aztán a petit France, az ősi tímárnegyed házai közt folytassák a nézelődést, elgyönyörködve az utcák, terek harmóniájában, betérve a folyóparti éttermekbe, borozókba.

Strasbourg tiszta, barátságos, néhány furcsasággal. A gyalogosok piros lámpánál is átmennek a zebrán, az autósok ezt jól tűrik. A sarkokon viszont néha a legváratlanabb pillanatban biciklisek bukkannak elő – de jól tudnak fékezni. Nekünk, magyaroknak furcsa az is, hogy a villamosokon, buszokon nincsenek ellenőrök, ennek ellenére szinte mindenki jegyet vált.

Történelmi levegője ellenére milyen fiatalos ez a város – ezen töprengek az Európai Parlament lenyűgöző, XXI. századi épülete elé érve. Bent azután tovább tart ez az érzés, a fiatalosságé. Nem is annyira a képviselők életkora miatt – mert közöttük vannak ifjabbak és idősebbek is –, hanem a mozgás, a nyüzsgés miatt. A parlament belülről olyan öt óra tájt, a plenáris ülés kezdetekor, mint a hangyaboly. Képviselők sietnek a frakcióülésekről a nagy ülésterembe, asszisztensek, gyakornokok telefonálnak vagy rohannak az irodákba fontos papírokért.

Megtelik a nagyterem – pontosítsunk: úgy háromnegyedig megtelik. Jerzy Buzek, az EP elnöke köszönti a nőnap alkalmából a hölgyeket, arányuk a 736 tagú – de a Lisszaboni Szerződés értelmében rövidesen 751 fősre bővülő – parlamentben 35 százalék. Ünnepélyes pillanatok, de aztán a frakcióvezetők következnek, főként problémákkal (az EP-nek hét képviselőcsoportja van, plusz a függetlenek), és az ünnepélyesség alábbhagy.

Aztán változik a napirend. Az elnök bejelenti, hogy Nigel Farage brit képviselőt, a Szabadság és Demokrácia Európája képviselőcsoport tagját tíz napidíjnak megfelelő összeg megvonásával büntette azért a hangnemért, amelyet az előző plenáris ülésen az Európa Tanács elnökével, Herman Van Rompuyjel szemben használt. Majd az egypercesek jönnek, és a terem egyre inkább kiürül, azok maradnak csak, akiket közelebbről érint a téma.

Maga a plenáris ülés éjfélig tart (és másnap reggel kilenckor újra kezdődik). A nyüzsgés ilyen későn sem szűnik. Szerencsés, aki valamelyik Ill-parti étteremben tarthat munkavacsorát.

Ezek is érdekelhetnek