Nincs már számukra hely

Romániában 2016 óta tilos a medvevadászat, azóta elszaporodtak a medvetámadások.

KözéletSzabad Föld2023. 10. 03. kedd2023. 10. 03.

Fotó: Veres Nándor

Fotó: Veres Nándor

Több ezer medvének nem jut megfelelő élőhely Romániában a legutóbbi számbavételük alapján – nyilatkozta Benedek Barna, a felmérést végző munkacsoport vezetője a Székelyhonnak. A kutatásban a háromszé­kiek mellett a Buzau megyei vadász- és sporthorgász-egyesület tagjai vesznek részt. Szőr-, szövet- és ürülékmintákat keresnek, melyekből genetikai vizsgálatokat végeznek. Nyolcezer minta elemzése után kiderült, hogy három mintából egy különböző állattól származik, így mintegy háromezer medvének már bizonyított a léte. Ha a további eredmények is ezt a tendenciát követik, akkor úgy hatezer medve élhet a régióban, illetve akár 25-30 százalékkal is több, hiszen nem lehet minden állattól genetikai mintát nyerni.
Az országban legfeljebb négyezer medvének volna élőhelye, így kijelenthető, hogy kétezer állat a természetes élőhelyén kívül kénytelen élni. „Kimondom: ezeket a medvéket, amelyek bemennek a falvakba, a váro­sokba, a házakba, élelmet kunyerálnak az autósoktól, ki kellene lőni, mert ők már a bocsaiknak is ezt a viselkedésmódot örökítik tovább. Csak így lehet ezt a viselkedésbeli anomáliát visszafordítani, megszüntetni” – idézte Benedek Barnát a Székelyhon.
Az áthelyezés nem megoldás, mert az elköltöztetett állatok 99 százaléka visszatér oda, ahonnan elvitték, vagy az új helyen okoz hasonló problémát. A környezetvédelmi tárca korábban évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt, azonban 2016-ban betiltották a populációszabályozó vadászatot, és az állomány elszaporodott. A lakott területekre egyre gyakrabban belátogató nagyvadak számos esetben okoztak személyi sérülést és anyagi kárt. Romániában az utóbbi hét évben ötvenszeresére nőtt a medvék miatti káresetek száma és ötszázszorosára az értékük – írta a lap nyomán az MTI.