Történelmi vérfürdő

Izrael–Hamász-háború vette kezdetét 2023. október 7-én, a szimchat Tórá zsidó ünnep reggelén, amikor a palesztin Hamász vezetésével a Gázai övezetben működő iszlamista terrorszervezetek nagyszabású támadást indítottak Izrael ellen. Rakéták ezreit lőtték ki Izraelre, terroristáik a szárazföldön behatoltak izraeli területre, településeket és katonai létesítményeket rohantak le, civileket és katonákat raboltak el, és tűzharcba kezdtek az izraeli védelmi erőkkel.

KözéletPuskás Kati2023. 10. 23. hétfő2023. 10. 23.

Kép: Gáza, 2023. október 7. Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/AP/Fatima Sbair, Fotó: Fatima Sbair

Gáza, 2023. október 7. Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/AP/Fatima Sbair
Fotó: Fatima Sbair

Nem tekintik civilnek az izraeli állampolgárokat – jelentette ki a palesztin Iszlám Dzsihád szóvivője: „Mi nem civileket ölünk. Ez egy katonai társadalom. Ők azok, akik megválasztják a kormányukat.”
Az izraeli hadsereg (IDF) október 13-án figyelmeztette a Gázai övezet északi részén élő mintegy 1,2 millió palesztint, hogy 24 órán belül hagyják el lakhelyüket még azt megelőzően, hogy Izrael teljes körű szárazföldi támadást intéz a térség ellen. A határidőt a figyelmeztetés óta többször meghosszabbították, az IDF pedig bejelentette, hogy logisztikai központokat állít fel az invázió sikere érdekében, szárazföldön, tengeren és levegőben is támadást indít. A hadművelet célja a Hamász megsemmisítése, „bevonulás Gáza szívébe”.
De hogyan történhetett meg, hogy a világ egyik legjobban védett országának katonáival álmukban végeztek az őrhelyükön motoros terroristák? Milyen megtorlás várható Izrael részéről? Milyen következményei lehetnek az izraeli háborúnak? 
 

– A terroristák egy meglehetősen egyszerű, de hatékony taktikát alkalmaztak: felhasználták az izraeli katonák szokásait. Tudták, hogy a riadó alkalmával nem viszik magukkal fegyvereiket, ahogy azt is, hogy a sziréna hangja még a lövésekét is elnyomja. Hogy erre a tudásra hogyan tettek szert, arra jelenleg nincs válaszunk – mondta el lapunknak Somkuti Bálint. 
Az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója rámutatott arra is, hogy arra az öt-hatezres rakétaesőre, amely a támadás részeként megindult Gáza felől, nem lehetett senki felkészülve, a kifejezetten erre a célra létrehozott Vaskupola védelmi rendszert is sikerült túlterhelni vele. Az akció során számos teljesen felkészületlen határőrállomáson és katonai bázison is sikerült rajtaütni. 
Hogy történhetett ez meg? A szakértő szerint az úgynevezett összbiztonsági erők hibáztak óriásit. Egy ilyen típusú támadásra egyáltalán nem voltak felkészülve. 


– Nem tudom elhinni, hogy akár valamelyik titkosszolgálatnál, akár a katonai alakulatokban – a belpolitikai feszültségek ellenére – lettek volna olyanok, akik egy ilyen típusú támadás előkészülete fölött szemet hunytak volna annak reményében, hogy utána a saját politikai meg­győződéseik szerint alakulnak az események. Ez már hazaárulás lenne – mondta azt a feltevést cáfolva, hogy „valaki nyitva hagyta volna Izrael ajtaját a támadók előtt”. – Nem egy nagy hiba, hanem kis hibák sorozata, az éberség lanyhulása előzte meg ezt a támadást – hangsúlyozta. 

Oslói egyezmény

Az első intifáda a palesztin felkelés volt 1987. december 8. és 1993. szeptember 13. között az izraeli megszállás alatt álló ­Cisz­­jor­­­dá­niában és Gázában. A kon­fliktus közvetlen kiváltó oka a Dzsabalja menekülttáborban történt baleset volt, melynek során egy izraeli katonai gépjármű palesztin civilek járművével ütközött, a négy utas halálát okozva. Zavargások törtek ki előbb a menekülttáborban, majd a teljes palesztin térségben. Az izraeli kormány 80 ezer katonát vezényelt a térségbe; a hadsereg fellépése azonban az erőszak fokozódásához és a szélsőséges Hamász létrejöttéhez vezetett. A több mint öt évig tartó konfliktus lezárását az 1993-as oslói egyezmény jelentette, melyben a PFSZ vezetője, Jasszer Arafat és az izraeli miniszterelnök, Jichák Rabin megegyeztek a Palesztin Nemzeti Hatóság létrehozásáról, melynek fennhatóságát Ciszjordánia és a Gázai övezet egyes területeire terjesztették ki. Cserében a PFSZ és a vele szövetséges szervezetek elismerték Izrael államiságát. Ezt a gesztust a Ha­­mász és a Palesztinai Iszlám Dzsihád nem volt hajlandó megtenni.


A biztonságpolitikai szakértő szerint egyelőre nem nagyon látni, mi volt a Hamász célja ezzel a támadással. Az biztos, hogy megindult a közeledés az arab államok és Izrael között, már Szaúd-Arábiával is előrehaladott tárgyalások folytak egymás kölcsönös elfogadásáról, így most a folyamatba komoly éket vert a jelenlegi hadművelet. Izrael számára ugyanis csak egy válasz lehetséges, ez pedig a Hamász jelentette veszély felszámolása, ami viszont egy komoly, civil veszteségekkel járó szárazföldi hadművelettel valósulhat meg. Az is igaz, hogy a palesztin kérdés háttérbe szorult a világban zajló folyamatok miatt, most a Hamásznak sikerült elérnie, hogy ismét az érdeklődés középpontjában kerüljön – tette még hozzá. 
Somkuti Bálint szerint ugyanakkor egyértelmű, a háború izraeli katonai győzelemmel fog véget érni, a kérdés, hogy milyen áron, mekkorák lesznek a civil veszteségek, és a vérontás milyen hatást fog gyakorolni a világ közvéleményére. Egy biztos: ilyen szintű rombolás, egy ilyen szintű kegyetlenség nem maradhat és nem is fog következmények nélkül maradni. Egy történelmi jelentőségű támadás történelmi jelentőségű következményekkel fog járni – utalt a jövőre a biztonságpolitikai szakértő.
Izrael Állam megalakulása óta folyamatosan „harcol a békéért”. Körülbelül tízévenként kitörnek a harcok. Ha ez a mostani konfliktus eszkalálódik, akkor már a hatodik arab–izraeli háborúról beszélhetünk. 
S hogy mikor lesz ennek az „örök konfliktusnak” vége? 
Golda Meir – aki egyike volt an­nak a tizenkét politikusnak, akik kézjegyükkel elláthatták Izrael Állam függetlenségi nyilatkozatát 1948. május 14-én – sokat idézett mondása szerint: „A béke akkor jön el, ha majd az arabok jobban szeretik gyermekeiket annál, ahogy minket utálnak.”

Ki kicsoda? 

Hamász

Teljes nevén Harakat al-Mukávama al-Iszlámijja (Iszlám Ellenállási Mozgalom) palesztin szunnita iszlamista politikai mozgalom. Támaszpontja a Gázai övezetben található, melyet a 2006-os választások óta fennhatósága alatt tart. A Hamász a Muszlim Testvériség fundamentalista mozgalomból alakult ki, 1987-ben jött létre az első intifáda (felkelés) idején. A szervezet magát „iszlamo-nacionalistának” nevezi, célja egy független palesztin állam létrehozása az egész történelmi Palesztina területén. 
A Hamász fegyveres szárnya az Izz ad-Dín al-Kasszám brigádok, melyek 15–40 ezer tagot számlálnak. Parancsnokai: Iszmáíl Hanije, Háled Mesaal, Mohammed Deif. 
A Hamászt több ország terrorista szervezetnek minősítette: többek között az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, az Európai Unió, Jordánia, Egyiptom, Japán és Izrael. Több állam azonban nem tekinti terroristának, ezen országok közé sorolható Irán, Oroszország, Törökország, Kína és több arab állam.

Hezbollah

Libanoni, síita politikai és félkatonai szervezet, melynek vezetését Abbász al-Múszavi 1992-es halálát követően Haszan Naszr Alláh vette át. Napjainkban is viták tárgyát képezi, hogy a Hezbollah terrorista szervezet vagy törvényes párt-e: paramilitáris szárnya a Dzsihád Tanács, politikai szárnya a Lojalitás az Ellenállási Koalíció­hoz nevű párt a libanoni parlamentben. A szervezetet az Arab Liga, az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Ausztrália, Kanada, Hollandia és Izrael terrorista szervezetnek tekintik. Az Európai Unió, az Egyesült Királyság, Új-Zéland kizárják a szervezet katonai szárnyát, és a politikai oldalt erről leválasztva, külön kezelik. Oroszország törvényes szociopolitikai szervezetként tartja nyilván. Kína semleges nézőpontot képvisel. 
A Hezbollah bevetette milíciáját Szíriában és Irakban harcolni, vagy kiképezni a helyi erőket az Iszlám Állam (ISIL) elleni harcra. A Hezbollahot az arab világ nagy részében ellenállási mozgalomnak tekintették, de az imázst, amelyre a csoport legitimitása is támaszkodott, súlyosan megsértette a szíriai polgárháborúba való beavatkozása. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek