Boldog születésnapot!

Budapest 150 éves lett! Bár már a római korban is lakott volt, fővárosunk történetét Budapest néven 1873-tól számoljuk, ugyanis Pest, Buda és Óbuda egyesítése .1873. november 17-én történt, ekkor van a főváros születésnapja.

KözéletPuskás Kati2023. 11. 26. vasárnap2023. 11. 26.
Boldog születésnapot!

 

A Duna királynőjének és kelet Párizsának is nevezett város születése után gyors fejlődének indult és „elegáns szépasszonnyá” fejlődött. Épültek a paloták, a hidak a Dunán, sorra nyíltak a kávéházak. 
A pezsgő időszak csúcspontja 1896, a millennium éve volt, amikor az államalapítás ezeréves évfordulójának tiszteletére a Városligetben országos kiállítást rendeztek. Ekkor tartották meg első, ünnepi ülésüket a képviselők a félkész Országházban, amely 1902-re készült el teljesen, majd megépült a Szépművészeti Múzeum és a Hősök tere. 
Fővárosunk történelmi emlékeivel, múlt századi épületeivel, a Buda és Pest között hömpölygő Dunával az évek során a turisták kedvelt úti célpontjává vált. Ám Budapest nemcsak az ország fővárosa, hanem annak kulturális központja is, valamint „bulifővárosként” megannyi szórakozási lehetőséget is tartogat. 
November 17-én parádés programokkal ünnepelte meg másfél százados fennállását a megpróbáltatásokat – háborúkat, természeti katasztrófákat, rendszerváltozásokat – méltósággal viselő Budapest. A másfél évszázados „hölgy” él és virul, mert ismeri a titkot: nem csak megszületni, de újjászületni is tudni kell.
Nem véletlenül ilyen népszerű. Íme, csodás fővárosunk néhány legje.

Legmagasabb és legmélyebb. 

529 méterre van a tengerszint felett a János-hegy, Budapest legmagasabb pontja. Régen Pozsonyi-­hegynek is nevezték, mert állítólag egészen odáig el lehet látni a tetejéről.
A város legmélyebb pontja a Duna szintje, amely közepes vízállás mellett mintegy 96 méteren van a tengerszint felett.

Leghosszabb és legrövidebb. 

Budapest leghosszabb útja az Üllői út a nagyjából 15 kilométeres hosszával. Az öt kerületet átszelő utat eredetileg a „Szolnokra vivő út”-nak nevezték. 
A Dunai hidak közül az Árpád híd a leghosszabb, amely egy másik „leg” kategóriában is győz: a 981 méter hosszú építmény egyben a legforgalmasabb budapesti híd is. Naponta nagyjából 150 ezer jármű halad át rajta. 
A leghosszabb metróállomásköz a piros metró vonalán található Stadionok és a Keleti pályaudvart összekötő szakasz. Hossza 1760 méter. Ha tovább utazunk, és a Széll Kálmán téren szállunk le, akkor a város leghosszabb mozgólépcsőjén juthatunk fel a felszínre.
A legrövidebb metróállomásköz a Kodály körönd és a Bajza utca között található az M1 vonalán. A két megálló közti távolság mindössze 190 méter. Ez a metróvonal ezenkívül még egy „leget” magáénak tudhat, hiszen ez volt a kontinentális Európa első földalattija.

A legrégibb. 

A város legrégibb állandó hídja az 1849-ben felavatott Széchenyi lánchíd.

Tudta?

Szomorú, de tény, hogy ahányszor elvitték a Lánchíd oroszlánjait karbantartásra, utána mindig kitört egy háború.


A város és egyben az egész ország legrégibb egyeteme az Eötvös Loránd Tudományegyetem, amely 1635 óta működik. Ekkor még Nagyszombati Egyetemnek nevezték, és csak 1777-ben költözött Budára.
A legelsőként megnyitott nyilvános múzeum Budapesten a Nemzeti Múzeum volt, amely az 1848-as szabadságharc szimbóluma lett. 
A város legrégibb épülete, a Vörös Sün ház a Budai Várban található, 1260 körül épült. Ez volt egykor a Vár egyetlen fogadója, és itt rendezték meg Budán az első színházi előadást is. 
A Váci utca volt a város legelső sétálóutcája. 1690-ben még Lipót utcának nevezték, és a végében állt a Váci kapu, Pest városának az északi kapuja.

A Váci utca már akkor is bevásárlóutca volt, amikor még konflissal közlekedtek az emberek

 

Legnagyobb és legkisebb. 

Budapest legnagyobb temploma a bazilika, amely azért épült fel, mert régen itt több száz embernek sikerült megmenekülnie az 1838-as árvíz elől. 
A Dohány utcai zsinagóga nemcsak Budapest, hanem Európa legnagyobbja is.
Budapest 23 kerülete közül a XVII. kerület a legnagyobb, területe 54,83 km², ez körülbelül huszonötszöröse a mindössze 2,09 km²-en elterülő VII. kerületnek.
A III. kerületben található „faluház” Budapest legnagyobb lakóháza. A 315 méter hosszú lakóépületnek 14 lépcsőháza és nagyjából 3000 lakója van.

 

Aprócska titok. 

A Ferenc József híd – melyet az idők folyamán neveztek Fővám téri hídnak, Vámház téri hídnak és Szabadság hídnak is – Budapest központjának legrövidebb hídja. A híd eredetileg a millenniumi világkiállítás részeként épült a XIX. század végén szecessziós stílusban, mitológiai szobrokkal és az ország címerével díszítve. Maga Ferenc József császár avatta fel, az utolsó ezüstszegecset saját kezűleg verte be, de idővel lefestették, hogy ne találja meg senki.

 

 

Budapest tortája

2023 szeptemberében a főváros pályázatot hirdetett Budapest tortájának létrehozására. Olyan alapanyagok közül lehetett 

választani, amilyeneket 150 évvel ezelőtt is használtak, vagy valamilyen szempontból meghatároznak egy városrészt. A győztes a Belvárosi Auguszt cukrászda tortája lett, amelyet Müller Csilla készített. Tortájában a kávé és a csokoládé gazdagítja a mogyoró ízét, a csavart pedig az áfonya adja, amely könnyebbé és vibrálóvá varázsolja az összhatást.
A Natalis torta november 17-től nemcsak Budapesten, hanem számtalan vidéki város cukrászdáiban is megízlelhető.

 

 

Ezek is érdekelhetnek