Növényvédelmi tudományos napok

Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem a társadalmi érdek is – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Nagy István a 70. Növényvédelmi Tudományos Napok című rendezvényen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai kampuszán, írja az MTI.

Közélet2024. 02. 20. kedd2024. 02. 20.

Kép: Nagy István agrárminiszter , Fotó: MTI/Kovács Tamás

NAGY István
Nagy István agrárminiszter
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a növényvédelmi szakemberek együttműködése és az integrált növényvédelmi módszerek együttes alkalmazása biztosítja a környezet megóvása mellett az egészséges élelmiszerek előállítását. Ebben a folyamatban a növényorvosok tudása kiemelt jelentőséggel bír. A világ napról napra változik, ezért a növényvédelmi szakembereknek a társadalmi és klimatikus kihívásokra is megfelelő válaszokat kell adniuk.

A precíziós növényvédelemre, illetve a biológiai és a kémiai megoldásokra egyaránt támaszkodni kell

– fűzte hozzá.

A miniszter a közlemény szerint arra emlékeztetett, hogy

Magyarországon évek óta az uniós átlag alatt használnak fel növényvédőszereket.

Meggyőződése ugyanakkor, hogy a kibocsájtás csökkentésének igénye mellett meg kell őrizni az ország termésbiztonságát. Ezért nem a puszta mennyiségi mérséklésre, hanem a felhasználás kockázatainak csökkentésére is fókuszálni kell. Így kiemelt figyelmet kell fordítani az integrált növényvédelmi módszerek széles körű gyakorlati megvalósítására. Nagy István komoly eredménynek tartja, hogy a magyar álláspontnak megfelelően sikerült meghátrálásra bírni a brüsszeli bürokratákat. Az Európai Bizottság ugyanis visszavonja a Növényvédőszerek fenntartható használatáról szóló rendelettervezetét – tette hozzá.

A rendezvény keretében az agrárminiszter oklevelek átadásával ismerte el a növényvédelmi szakemberek munkáját – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetnek