Veszélyes betegséget terjesztő kullancsok jelentek meg hazánkban

A főként hazánktól délebbre őshonos Hyalomma-kullancsok vándormadarak segítségével érkezhettek hazánkba. Ezek a kullancsok képesek a 30 százalékos halálozási aránnyal járó krími-kongói vérzéses láz terjesztésére.

KözéletMW 2024. 03. 31. vasárnap2024. 03. 31.

Kép: A globális felmelegedés hatására egyre nagyobb eséllyel maradnak életben és találnak megfelelő körülményeket a kullancsok, Fotó: 24K-Production, Forrás: shutterstock

Man,And,Woman,Hiking,In,Infected,Ticks,Forest,With,Warning
A globális felmelegedés hatására egyre nagyobb eséllyel maradnak életben és találnak megfelelő körülményeket a kullancsok
Fotó: 24K-Production Forrás: shutterstock

A tavaszias februári időjárás miatt idén korábban találkozhatunk az őshonos és a behurcolt kullancsfajokkal egyaránt – írja a Világgazdaság a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) Kullancsfigyelő programjának adatai alapján.
A 2021-ben indított közösségi program keretében

az elmúlt három év alatt 14 olyan Hyalomma-egyedet is sikerült begyűjteni,

melyek többek között olyan betegségeket is képesek terjeszteni, mint az akár 30 százalékos halálozási aránnyal bíró krími-kongói vérzéses láz. Noha a kullancsok tőlünk délebbre őshonosak, a vándormadarak segítségével könnyen terjednek északabbra.

További probléma, hogy a globális felmelegedés hatására egyre nagyobb eséllyel maradnak életben és találnak megfelelő körülményeket a mi éghajlatunkon is. Az ugyanakkor jó hír, hogy a vándormadarak nem hordozzák a krími-kongói vérzéses láz vírusát, ezért viszonylag kicsi az esély arra, hogy fertőzött kullanccsal találkozzunk.

A kérdéses kullancsokat mi is felismerhetjük, ugyanis különböznek a hazánkban ismert fajoktól. A Hyalommák nagyobbak és gyorsabbak a hazai fajoknál, sötét, egyszínű pajzs jellemző rájuk, lábaik pedig látványosan csíkosak, ami szabad szemmel is látható.

A HUN-REN ÖK kutatása a citizen science módszerével, azaz lakossági bejelentések alapján gyűjt adatokat a kullancsokról, a részvételről itt találhatunk további részleteket. A kutatási program kezdete óta már több száz lakossági bejelentés érkezett a Kullancsfigyelő csapatához, a talált kullancsok főként más hazai fajok egyedeiből kerültek ki.

Ez is érdekelhet

A cikk IDE KATTINTVA folytatódik!

Ezek is érdekelhetnek