A kiskertekbe vásárolt vetőmagok értéke megközelíti az 5 milliárd forintot

A hobbikertekben húsvét után indulnak a munkák; becslések szerint a piaci szereplők évente 20 millió színes tasakos kiskerti vetőmagot értékesítenek, mintegy 5 milliárd forint értékben de mennyiségük évente 3-6 százalékkal csökken – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.

KözéletMW 2024. 04. 02. kedd2024. 04. 02.

Kép: 20 centiméteres tőtávolságra vetett kukorica a Fenyves dűlőben, Fotó: Oláh Tibor, Forrás: MTVA/Bizományosi

20 centiméteres tőtávolságra vetett kukorica a Fenyves dűlőben
Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTVA/Bizományosi

A közlemény szerint a magyarországi házi kerti vetőmagpiac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. 

Legnagyobb mennyiségben a klasszikus zöldségfajok - sárgarépa, petrezselyem, uborka, cékla, cukkini, zöldborsó, csemegekukorica - vetőmagjait keresik.

Az utóbbi években a gasztrokultúra fejlődésével megnőtt a kereslet a különleges zöldségfélék, például a chilipaprikák, koktélparadicsomok iránt.   

A hobbicélú vetőmagok zömét három fő kereskedelmi csatornán keresztül lehet megvásárolni: multinacionális élelmiszerláncokban, barkácsáruházakban és a hagyományos gazda- és kertészeti boltokban.   

A közleményben Marton Ferenc, a Vetőmag Szövetség Zöldség Szekcióbizottságának tagja a kezdő kertészeknek a könnyen termeszthető zöldségfélék: tök, saláta, cukkini, uborka, retek, zöldborsó, zöldbab termesztését ajánlotta.   

A szakember arra is kitért, hogy a tasakos vetőmag megfelelő tárolási körülmények között őrzi meg csírázóképességét az érvényességi idején belül. Felhasználásig száraz, hűvös körülmények között kell tárolni.   

Szeretnénk, ha a házikerti zöldségtermesztés ismét népszerűbbé válhatna. A vegyszer-mentes, környezetkímélő termesztés az egészséges táplálkozásunk alapja

- fogalmazott Marton Ferenc a szövetség közleményében.   

Az 1993-ban alakult Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) fő feladatai közé tartozik többek között az ágazattal összefüggő javaslatok kidolgozása, valamint a növénynemesítők, vetőmag-szaporítók, feldolgozók és forgalmazók termelési és piaci magatartásának országos szintű összehangolása, részvétele az államigazgatási szervek munkájában, döntés előkészítésekben, véleményezésben.

 

Ezek is érdekelhetnek