A Föld legmelegebb éve

Az emberi tevékenység mellett az El Nino-jelenség miatt is emelkedik a globális hőmérsékletet.

KözéletMW 2024. 04. 13. szombat2024. 04. 13.

Kép: Az 1850-től vezetett globális feljegyzések azt mutatják, hogy 2023 volt a Föld legmelegebb éve

Firefighters,Battle,A,Wildfire,Because,Climate,Change,And,Global,Warming
Az 1850-től vezetett globális feljegyzések azt mutatják, hogy 2023 volt a Föld legmelegebb éve
Fotó: Shutterstock/ Toa55

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) tavaly év végén kiadott közleménye is nagyon valószínűnek tartotta, hogy az El Nino a télen éri el intenzitásának csúcspontját, a Csendes-óceán fölötti ciklikus jelenség 2024 áprilisáig tartó folytatására pedig 90 százalékos valószínűséget mondott.

A szakértők szerint – figyelembe véve a múltbeli magas hőmérsékleti epizódok alakulását, valamint a legfrissebb hosszú távú előrejelzéseket – az El Nino fokozatos gyengülése csak 2024 tavaszán következhet be, míg egy La Nina epizód hűtő hatásának valószínűsége szinte nulla – állt a világszervezet tavalyi jelentésében.

A japán meteorológiai hivatal szerint 80 százalék esély van arra, hogy az El Nino-jelenség tavasszal véget ér az északi féltekén.

Az El Nino-jelenség során a csendes-óceáni térség keleti és középső részén emelkedik a vízfelszíni hőmérséklet, ami kihat a globális időjárás alakulására is.

Az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus (C3S) korábbi jelentése szerint az 1850-től vezetett globális feljegyzések azt mutatják, hogy 2023 volt a Föld legmelegebb éve, az emberi tevékenység okozta klímaváltozás és a Csendes-óceán keleti részének felszíni vízrétegét felmelegítő El Nino-jelenség miatt, amely emelte a globális hőmérsékletet.

Ez is érdekelhet

 

Ezek is érdekelhetnek