Emberre is veszélyesek a városi ragadozó madarak (videó)

Egy budapesti óvodában hat gyereket és egy középkorú nőt kellett ellátniuk a kiérkező mentősöknek, miután dolmányos varjak támadtak rájuk.

KözéletMW 2024. 04. 25. csütörtök2024. 04. 25.

Kép: Egyre gyakoribbak lettek a városokban elszaporodó dolmányos varjak emberek elleni „támadásai”, Fotó: Vendel Lajos, Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

5S5A5593
Egyre gyakoribbak lettek a városokban elszaporodó dolmányos varjak emberek elleni „támadásai”
Fotó: Vendel Lajos Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Az elmúlt pár évben egyre gyakoribbak lettek a városokban elszaporodó dolmányos varjak emberek elleni „támadásai”, amelyek elsősorban „fiókaféltő reakciók” –  írja a Mandiner lapértesülésre hivatkozva.

Orbán Zoltán ornitológus szerint a ragadozó madarak szó szerint mindent elfogyasztanak, amit el tudnak kapni és egészben vagy a csőrükkel apróbb darabokra szaggatva le tudnak nyelni.

A költési időszakuk pedig most kezdődik, így április végétől június elejéig rámenősen védik a fészket elhagyó, még nem, vagy csak gyengén repülő fiókáikat, néhány vagy néhány tíz méterre megközelítő bármitől, ami nagyobb mondjuk egy egérnél. Ez pedig akár ember is lehet.

Jelenleg Budapesten a legkritikusabb a helyzet, de más nagyobb magyar városokban is gyorsan szaporodnak. A cikkben azt írják: volt olyan gyanútlanul sétálgató férfi, akinek leverték a szemüvegét. 2022 májusában egy XV. kerületi óvodában randalíroztak, hat gyereket és egy középkorú nőt kellett ellátniuk a kiérkező mentősöknek.

Ez is érdekelhet

 

Ezek is érdekelhetnek