Megkezdődött az idei központi szúnyoggyérítési program

Megkezdődött kedden a központi szúnyoggyérítés, túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik tavasszal – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t.

KözéletMW 2024. 04. 16. kedd2024. 04. 16.

Kép: Illusztráció/A Szemp Air Kft. repülőgépe biológiai szúnyoggyérítést végez Szolnok határában 2023. április 12-én, Fotó: MTI/Mészáros János, Forrás: MTI

szúnyoggyérítés
Illusztráció/A Szemp Air Kft. repülőgépe biológiai szúnyoggyérítést végez Szolnok határában 2023. április 12-én
Fotó: MTI/Mészáros János Forrás: MTI

Mukics Dániel azt írta, a héten a Tisza mentén és a Tisza-tónál, valamint a Körösök holtágain lépnek fel biológiai módszerrel a lárvák ellen. Ötezer hektárnyi felületen repülőgépről juttatják ki a készítményt – ismertette.

Ez is érdekelhet

A közlemény szerint 

a korai tavasz miatt a szokásosnál hamarabb kezdtek a fák lombosodni, ami megnehezíti a biológiai lárvagyérítést. A levegőből kijuttatott folyékony biológiai készítmény jelentős része fennakadna az ártéri erdős területeken lévő fák levelein, ezért granulátumot alkalmaznak. A szilárd halmazállapotú készítmény áthatol a lombozaton, így bekerül a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek.

A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok március eleje óta országszerte hétről hétre elemzik a lárvák és szúnyogok fejlettségi állapotát és számát. Ez alapján tervezik meg a szúnyoggyérítés menetét. A hetente frissülő program nyomon követhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Mukics Dániel kiemelte: minél kevesebb a szúnyoglárva, annál kevesebb a kifejlett szúnyog. Éppen ezért 

érdemes a ház körüli kisebb vizeket lefedni, kiönteni, rendszeresen cserélni. Az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy hosszabb ideig ne tudjon bennük megállni az esővíz.
 

Ezek is érdekelhetnek