Nagy István: kimagasló mértékű támogatás az állattenyésztőknek

Brüsszel hatalmas károkat okoz a háborúpárti politikájával az európai agráriumnak, a gazdáknak és még intenzív támadásokat folytat az állattenyésztés ellen is, hitelteleníti a gazdálkodókat és megtéveszti a fogyasztókat. Politikát csinált tehát az agrárium és az állattartás ellen Európa-szerte. Miközben a magyar állattenyésztők és állattartók számára uniós összehasonlításban a legnagyobb számú támogatási jogcím áll rendelkezésre – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Magyar Állattenyésztő Szövetség tisztújító közgyűlésén, Gödöllőn az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint, írja az MTI.

KözéletMW 2024. 04. 19. péntek2024. 04. 19.

Kép: Illusztráció: Nagy István agrárminiszter a Solum Zrt. új tehenészeti telepének avatásán a Komárom közeli Nagyherkálypusztán 2023. október 5-én

NAGY István
Illusztráció: Nagy István agrárminiszter a Solum Zrt. új tehenészeti telepének avatásán a Komárom közeli Nagyherkálypusztán 2023. október 5-én
Fotó: MTI/Kovács Attila

A tárcavezető azt mondta,

az Agrárminisztérium stratégiai partnerként tekint az állattenyésztők és állattartók ágazatára.

A feladat pedig ebben az ágazatban is megerősíteni a termelési együttműködéseket ahhoz, hogy eredményes érdekérvényesítés és eredményes piac jöhessen létre. Hozzátette, a fő irány tehát a versenyképesség és a hozzáadott érték növelése. Így fejleszthető a pályázatokkal a feldolgozóipar és az élelmiszeripar.

Ez is érdekelhet

Nagy István hangsúlyozta, a magyar kormány a közelmúltban döntött arról, hogy felgyorsítja a 2023. évi egységes kérelmekben igényelt terület- és állatalapú támogatások kifizetését és lezárja azt május 31-ig. Április elejéig 470 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár 156 ezer gazdálkodónak, múlt héten újabb 55 milliárd forintot. Ezzel megindult az Agro-ökológiai Program, és jelentősebb összeggel folytatódik a már régóta futó agrár-környezetgazdálkodási program kifizetése is – fejtette ki a tárcavezető.

A közlemény szerint kiemelte továbbá, a magyar állattenyésztők és állattartók számára uniós összehasonlításban a legnagyobb számú támogatási jogcím áll rendelkezésre.

A Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően csaknem 3700 állattartó nyert el kisebb-nagyobb forrásokat telepe fejlesztésére, ami 532 milliárd forint odaítélt támogatást jelent.

Ez a fejlesztési csomag a rendszerváltozás utáni Magyarország legnagyobb állattartás technológiai fejlesztésére irányuló programja – tette hozzá Nagy István a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetnek