Közélet
A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
Kép: A szamóca fogyasztása rendkívül egészséges, Fotó: Illusztráció, Forrás: Shutterstock
A fűtött fóliás szamócaszürettel már április elején elkezdődött a hazai gyümölcsszezon. A NAK és a FruitVeB szerint a szamóca érése már a fűtetlen fóliasátras termesztésben is elindult, majd április végén, május elején a szabadföli ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.
A körképben kitértek arra is, hogy
a szamóca nem utóérő gyümölcs, így csak a növényen teljes érettségben szüretelt gyümölcsök biztosítják a megfelelő zamatot és beltartalmi értékeket. Ezért nagy különbség van a külföldi és a hazai szamóca között
- hívták fel a figyelmet a szakértők.
A friss magyar szamóca megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett gyümölcstől. Mivel a magyar áru jóval rövidebb idő alatt eljut a fogyasztókhoz, ezért a kertészek teljesen éretten tudják leszedni, ami az ízélményben is megmutatkozik.
Közélet
Ismertették: Magyarországon mintegy 600-650 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel, a legnagyobb termőterületek Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyében vannak. A magyar szamóca jellemzően három fázisban jelenik meg a piacon, április elején-közepén a fűtött fóliás termés kerül a piacokra, boltokba, ezt követően április második felében érik a fűtetlen fóliás gyümölcs, május elejétől pedig érkezik a nagyobb mennyiségben termelt szabadföldi szamóca. A hazai termés így áprilistól júniusig kitart.
A szakértők felvilágosítottak arról is, hogy a köznyelvben "epernek" nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába tartozik.
Gazdanet
A szamóca fogyasztása rendkívül egészséges, a bogyósokra jellemző magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. C-vitamin tartalma vetekszik a narancs C-vitamin tartalmával.
origo.hu
ripost.hu
she.life.hu
magyarnemzet.hu
szon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
astronet.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu