Mikroműanyag-szennyezés

A vizsgálatok során leggyakrabban a poliészter mutatható ki.

KözéletMW 2024. 04. 13. szombat2024. 04. 13.

Kép: Évente közel 1320 tonna mikroműanyag kerül a szennyvizekbe

Environmental,Pollution,And,Water,Microplastic.,Microplastics,Or,Tiny,Plastic,Particles
Évente közel 1320 tonna mikroműanyag kerül a szennyvizekbe
Fotó: Shutterstock/chayanuphol

A leggyakrabban kimutatott mikroműanyag-típusok a szennyvíziszapban a poliészter, polietilén és polipropilén voltak – írja cikkében a Világgazdaság.

A szennyvíztisztítás során zajló folyamatok eredményeként a tisztított vízzel a beérkező mikroműanyagoknak mindössze 0,1–3 százaléka kerül a befogadó felszíni vizekbe. A felmérést végző konzorcium közleménye szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Vízgazdálkodás-tudományi Bizottsága negyedéves előadó ülést tartott április 3-án, amelyen kiemelt figyelmet szenteltek a kommunális szennyvizeken keresztül kibocsátott mikroműanyagok legújabb kutatási eredményeinek.
Ennek keretében mutatták be a RISK-MP projektkonzorcium – az Eurofins Analytical Services Hungary Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet és a Pannon Egyetem – munkatársai első eredményeiket, amelyeket több hazai szennyvíztisztító telep felmérése során gyűjtöttek össze.

Ez is érdekelhet

A vizsgálatok alapján a szennyvíziszapban közel 80 részecske volt kimérhető egy gramm szárazanyagban.

Magyarországon évente keletkező közel 170 ezer tonna szennyvíziszapot, ez mintegy 13 ezermilliárd részecskét jelent, ami tömegre vetítve 1320 tonna mikroműanyag. A leggyakrabban kimutatott mikroműanyag-típusok a szennyvíziszapban a poliészter (például PET), a polietilén és a polipropilén volt.

A tanulmányban kiemelték, hogy a tisztított szennyvízzel és a szennyvíziszappal a környezetbe kerülő mikroműanyag mennyiségének elsődleges csökkentési lehetősége a szennyvíz keletkezési helyén van, vagyis minél kevesebb mikroműanyag kerül a háztartásunkban keletkező szennyvízbe, annál kevesebb jut vissza a természetbe.

Ezért kiemelten fontos a lakosság hozzájárulása a mikroműanyag-szennyezés megelőzéséhez – figyelmeztet az MTA kutatásában. Mint írták, ennek módjai lehet többek között a mikroműanyagot tartalmazó kozmetikumok, törlőkendők és tisztítószerek használatának mellőzése, mosógépekre szerelhető szűrők alkalmazása a mosás során keletkező mikroműanyag szálacskák eltávolítására, valamint nem műanyag háztartási eszközök használata, amikor csak lehetséges. 

Az eredeti cikk ITT olvasható!

Ezek is érdekelhetnek