Négy huszármajommal bővült a Nyíregyházi Állatpark közössége

Négy fiatal hím huszármajom (Erythrocebus patas) érkezett az egyik lengyelországi állatkertből a Nyíregyházi Állatparkba.

KözéletMW 2024. 04. 02. kedd2024. 04. 02.

Kép: Huszármajom (Erythrocebus patas) a Nyíregyházi Állatpark kifutójában, Fotó: Balázs Attila, Forrás: MTI

Huszármajom (Erythrocebus patas) a Nyíregyházi Állatpark kifutójában
Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI

A 2020-ban és a 2021-ben született, „hetyke bajuszú” egyedeket az Európai Fajmegőrzési Program keretében helyezték át a Katowice közelében lévő állatkertből, a karanténidőszak leteltével pedig a látogatók is megtekinthetik őket a külső kifutóban – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatpark zoológiai osztályvezetője hétfőn az MTI-vel.

Elmondta,

a cerkóffélék családjába tartozó állatok Nyugat- és Közép-Afrika szavannáin őshonosak, és elsősorban talajlakó életmódot élnek. Fajnevüket a hímek szájszegleténél lévő, némileg az emberi bajuszra hasonlító szőrzetről kapták; ez a dísz a 19. század néhány német természettudósának a bajszos huszárokat juttatta eszébe, ezért így nevezték el ezt a majomfajt.

Magyar elnevezésük a faj német nevének (Husarenaffe) fordításával terjedt el Alfred Brehm Az állatok világa című híres könyvének magyar nyelvű kiadása alapján.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Hosszú, megnyúlt végtagjaikkal és lekerekített, rövid ujjaikkal testfelépítésük a futáshoz alkalmazkodott, és ezt ki is használják: a huszármajmok a ragadozók támadásai ellen gyorsaságukkal védekeznek,

a fajt a Föld leggyorsabb főemlőseként tarják számon, három másodperc alatt tudnak felgyorsulni az óránkénti ötven kilométer per órás sebességre.

A természetben az erdőirtások és a vadászatuk miatt csökken az állományuk.

A fajra jellemző, hogy a fiatal hímek – akiknek nem jutott nőstényekből álló hárem – általában agglegénycsoportba tömörülnek, a Nyíregyházi Állatparkban is egy ilyen „majomsereg” tekinthető meg, ezzel is segítve a fajmegőrzési programot – tette hozzá a szakember.

Ez is érdekelhet
Ez is érdekelhet

 

Ezek is érdekelhetnek