Nagyon várják a májusi esőt a gazdák, akik idén is tartanak az aszálytól

Az április végi hűvös időjárás megállította a növények idő előtti, rendkívül gyors fejlődését, és a csapadék is jól jött a vegetációknak.

KözéletMW 2024. 05. 12. vasárnap2024. 05. 12.

Kép: Herczeg Tibor gazdálkodó nézi aszállyal sújtott napraforgóját Orosháza közelében lévő földjén, Fotó: Rosta Tibor, Forrás: MTI

HERCZEG Tibor
Herczeg Tibor gazdálkodó nézi aszállyal sújtott napraforgóját Orosháza közelében lévő földjén
Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI

Május első napjaiban ismét egyre melegebb és szárazabb idő jött, majd a következő napokra ígérnek újabb csapadékot – írja a teol.hu. A HungaroMet agrometeorológiai elemzése szerint az elmúlt tíz napban országszerte több eső esett az ilyenkor szokásosnál, az északi országrészben és a Tiszántúlon nagy területen 30-50 milliméter közötti mennyiség hullott, de az ország többi részén is 10-25 millimétert mértek, így javult a talajok nedvesség-ellátottsága. De a gazdálkodók szerint ezen felül jöhetne még májusi eső.

A felszín közeli talajréteg az északi, a nyugati és a keleti országrészekben helyenként telítődött, a déli országrész középső tájain tartalmaz csak kevés nedvességet. A 20-50 centiméteres réteg vízellátottsága országszerte megfelelő, ennél mélyebben pedig továbbra is telítettek a talajok.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál

 – mondta a lapnak Vörös Géza szekszárdi agrármérnök. 

Ez is érdekelhet

A kalászosok intenzíven növekednek, egyre többfelé a kalászhányás fázisában járnak, az őszi káposztarepce pedig már levirágzott, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A lehűlés jól jött, az azzal együtt érkezett csapadékra pedig főként a csírázó, éppen kisoroló napraforgónak és kukoricának volt égető szüksége, ugyanis a magágy készítése és a vetés sokfelé igen száraz talajba történt.

Ahhoz, hogy beérjenek a kiskertben nevelt zöldségek, a gyümölcsfák is megtartsák és kineveljék a gyümölcskezdeményeiket, valamint az ősszel elvetett gabona, repce szép termést hozzon, szükséges a bőséges eső.

Most is igaz a mondás, hogy a májusi eső aranyat ér.

Ez is érdekelhet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek