Már lehet előzetesen regisztrálni a digitális állampolgárság programba

Már elérhető az a weboldal, amely közérthetően mutatja be a digitális állampolgárság programot, és a kormányablakokban a programba való előzetes regisztrációra is lehetőség van – közölte Vitályos Eszter kormányszóvivő csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

KözéletMW 2024. 05. 23. csütörtök2024. 05. 23.

Kép: Illusztráció , Fotó: Németh András Péter, Forrás: Szabad Föld

Mobil, digitális állampolgárság
Illusztráció
Fotó: Németh András Péter Forrás: Szabad Föld

A kormányszóvivő azt mondta: 

a kormányablakokban lehetőség nyílik az állampolgárok számára, hogy személyazonosságuk igazolása mellett előzetesen regisztráljanak a digitális állampolgárság programba. Az eljárás lényege, hogy a kormányablakban a polgár a mobiltelefonján az előzetes regisztrációhoz tartozó adatokat olvasható kód formájában megkapja és eltárolhatja azt a későbbi aktiváláshoz 

– tette hozzá.

A digitális állampolgársághoz 14 év feletti életkor, személyazonosító okmány és okostelefon szükséges. Ősztől a polgárok a digitális állampolgárság program alkalmazással igazolhatják személyazonosságukat, első körben a rendőri igazoltatásnál – ismertette, hangsúlyozva, hogy 2026-ra az állampolgárok néhány kivételtől eltekintve mindent a digitális térben intézhetnek, nem kell szabadságot kivenni az okmányirodai ügyintézéshez.

Ez is érdekelhet

 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek