Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el egy nagy jachtot a Gibraltári-szorosban

Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el a hétvégén egy 15 méter hosszú jachtot a Gibraltári-szorosban – számolt be róla a spanyol média.

KözéletMW 2024. 05. 18. szombat2024. 05. 18.

Kép: Illusztráció, Fotó: Anass Khrifi, Forrás: shutterstock

Killer,Whale,,Orcinus,Orca,In,The,Arctic,Ocean
Illusztráció
Fotó: Anass Khrifi Forrás: shutterstock

 Az Alborán Cognac elnevezésű hajó a Gibraltári-szoros déli bejáratánál járt, 26 kilométerre a marokkói Spartel-foktól, amikor a fedélzeten tartózkodó kétfős legénység vasárnap reggel tompa ütéseket hallott a hajótest felől, majd észlelték, hogy a kormánylapát megsérült. Amikor a víz betört a hajóba, segítséget kértek – írta a spanyol tengeri mentőszolgálatot idézve hétfőn az El País spanyol napilap.

Spanyolországból mentőhelikopter indult a helyszínre, és a közelben elhaladó MT Lascaux tartályhajót is értesítették, hogy segítsen a hajótörést szenvedett jachtnak.

Ez is érdekelhet

Egy órával a vészhívás után a jacht legénységét már fel is vette a tartályhajó, de a jachtot már nem tudták megmenteni, röviddel később elsüllyedt.

2020 óta ez volt a hetedik ilyen incidens, de a tudósok egyelőre nem találtak rá magyarázatot.

Az intelligens állatok viselkedését kutató szakemberek a gyakran emlegetett "támadás" helyett inkább "interakcióról" beszéltek. Mint mondták: lehet, hogy csak játszani akartak, de az is elképzelhető, hogy egy másik hajóval kapcsolatos negatív tapasztalatuk miatt estek neki a jachtnak.

A kardszárnyú delfinek ahhoz a 37 példányból álló csapathoz tartozhattak a tudósok szerint, amely az Ibériai-félszigettől északra és a Gibraltári-szorostól délre fekvő térségben él.

 

 

Ezek is érdekelhetnek