Nagy István: ezek a beruházások hozzájárulnak a vidéki térségek fejlődéséhez

A vidékfejlesztési program két felhívása keretében csaknem 2500 kilométer külterületi helyi út újult meg az országban – mondta az agrárminiszter kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Geszteréden, írja az MTI.

KözéletMW 2024. 05. 15. szerda2024. 05. 15.

Kép: Nagy István agrárminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Geszteréden 2024. május 14-én, Fotó: Fekete István, Forrás: Facebook/Nagy István oldala

Nagy István agrárminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Geszteréden 2024. május 14-én
Fotó: Fekete István Forrás: Facebook/Nagy István oldala

Nagy István a beruházás átadásán hangsúlyozta, a két, 2016-2017-ben és 2021-ben megjelent pályázati felhívás során összesen 170 milliárd forint támogatást nyertek el a pályázók önkormányzati tulajdonú földutak rendbetételére, kiszélesítésére, szilárd útburkolat kialakítására, illetve közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztésekre vagy az útkarbantartást biztosító munkagépek beszerzésére.

Ezek a beruházások hozzájárultak a vidéki térségek fejlődéséhez és az ott élő emberek életminőségének javításához is – tette hozzá a miniszter.

A tárcavezető kifejtette, az elsőként megjelent pályázati felhívás során legfeljebb 100 millió forintot igényelhettek a kérelmezők meglévő külterületi utak stabilizálására, szélesítésére és leburkolására. Gépbeszerzésre egyéni beruházás esetén 10 millió, konzorciumi megvalósítás esetén pedig maximum 20 millió forintot lehetett igényelni.

Ez is érdekelhet

Ebben a pályázati körben 875 kérelmet támogattak mintegy 43 milliárd forint értékben, ez a felhívás hozzávetőleg 1000 kilométer út felújítását jelentette – összegzett Nagy István.

A másik felhívás 2021-ben jelent meg, ebben maximum 300 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lehetett kérelmet benyújtani 2022 májusáig. A kiírás zöldterület-építési, útfásítási munkákra, buszmegállók felújítására vagy kialakítására, valamint árokrendezésre vonatkozott, a 822 befogadott kérelem mintegy 127 milliárd forintot jelentett a pályázóknak – ismertette a miniszter, hozzátéve, ez további 1500 kilométer külterületi út megújítását tette lehetővé országszerte.

A külterületi közutak fejlesztését célzó új felhívás várhatóan idén ősszel fog megjelenni – tette hozzá Nagy István.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a nyírbátori központú választókerületbe 17 programban 3,5 milliárd forint értékű támogatás érkezett a vidékfejlesztési program külterületi utak fejlesztését célzó pályázataiból, ami 47 kilométernyi útszakasz megújulását segítette.

Ez is érdekelhet

A geszterédi önkormányzat 300 millió forintból végeztette el két külterületi út burkolatmegerősítését és szélesítését több mint 2,7 kilométer hosszban, a beruházási összegből 285 millió forintot az útfelújítási program pályázatán keresztül biztosítottak a helyhatóság számára.

 

Ezek is érdekelhetnek