Fordulatot hozott a kistelepülések elnéptelenedésében a Magyar falu program

Mindössze fél évtized elegendő volt ahhoz, hogy a Magyar falu program fordulatot hozzon a magyar kistelepülések nagyjából fél évszázada tartó elnéptelenedésében – jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken a Heves vármegyei Ecséden, írja az MTI.

KözéletMW 2024. 06. 03. hétfő2024. 06. 03.

Kép: Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond a Magyar falu program keretében elkészült játszótér átadásán Mórichidán 2024. május 26-án, Fotó: Bodnár Boglárka, Forrás: MTI

GYOPÁROS Alpár
Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond a Magyar falu program keretében elkészült játszótér átadásán Mórichidán 2024. május 26-án
Fotó: Bodnár Boglárka Forrás: MTI

Gyopáros Alpár a program támogatásával a térség több településén elkészült egyházi fejlesztések ünnepélyes átadásán arról beszélt: az öt éve tartó programban a kormány eddig több mint 1100 milliárd forintot fordított a kistelepülések fejlesztésére.

„Mindezt nem uniós könyöradományból, hanem hazai költségvetési forrásból teremtette elő” – tette hozzá, jelezve: a támogatásoknak és a hozzájuk kapcsolódó erőfeszítéseknek köszönhetően 2019 óta több mint 1300 kistelepülésen folyamatosan, évről évre nő a lakosságszám.

A kormánybiztos közlése szerint a támogatások döntő része olyan célokat szolgált, amelyeket a helyiek kértek, szerettek volna megvalósítani településükön. Minden ilyen beruházás közös metszéspontja, hogy javítja a helyi életminőséget – fogalmazott. „Igaz ez éppúgy a járdák, utak építésére, felújítására, mint közintézmények korszerűsítésére, szolgálati házak, lakások kialakítására” – sorolta.

Ez is érdekelhet

Ezzel párhuzamosan a szolgáltatások bővítésére is jelentős összeget áldozott a kabinet, amelyek ugyancsak segítettek javítani a falvak életkörülményeit, növelni azok vonzerejét, népességmegtartó képességét – mondta Gyopáros Alpár.

Ugyanakkor a program forrásaiból megvalósult fejlesztések mindegyikére igaz, hogy az csak a „matéria”, amelyen túl kell valami más is, méghozzá az, amit a kedvezményezett kistelepülés, annak közössége tud hozzátenni mindehhez – jegyezte meg. Szavai szerint ugyanis „még mindig a falu az a hely, ahol az ember a legközelebb érzi magát a jóistenhez és ahol tisztelik a természetet”.

Gyopáros Alpár azt mondta: „a falusi embernek nem kell elmagyarázni, hogy a család az, ahol az apa a férfi, az anya meg a nő, még ha ma olyan világot is élünk, melyben vita zajlik erről a kérdésről”. Ugyanilyen természetes számára a munka becsülete is, hiszen egy-egy természeti csapás után a falusi ember „nem sírt-rítt és rohant Berüsszelhez, hanem felgyűrte az ingujját, nekiveselkedett és újjáépítette az otthonát, ha kellett, többször is” – fogalmazott.

A kistelepülésen élőknek mindezek után azt sem kell elmagyarázni, miért van szükség békére és biztonságra, hiszen tudják: a rossz szomszédság török átok, nem kell még egy háború is a nyakunkba – fűzte hozzá.

Kiemelte: abban, hogy a vidéki ember közelebb érzi magát a teremtőhöz, elsődleges szerepe van a történelmi egyházaknak, amelyeknek a kormány is köszönettel tartozik. Ezért nem kérdés, hogy amint azok évszázadok óta a falusi emberek mellett állnak, úgy a Magyar falu programmal a kabinet is odaállt a történelmi egyházak mellé.

Ez is érdekelhet

Ennek az összefogásnak mára több mint ezer kistelepülési plébánia felújítása is az eredményei közé tartozik, ahogyan nyolcszáznál több ilyen épületet eszközbeszerzéssel tettek vonzóbb közösségi térré – tájékoztatott. Félezernél több helyszínen közösségszervező munkatárs foglalkoztatását is támogatta a program, továbbá egyházi fenntartású temetők körülményeinek javítását szintén jelentős összegekkel segítette és segíti a program, amelyet a kormány addig folytat, amíg a falvakban élők számára minden tekintetben a városihoz mérhető életminőséget tud biztosítani – hangoztatta Gyopáros Alpár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek