Mit kell tenni, ha farkassal találkozunk?

A jó idő beköszöntével egyre többen kelnek útra és veszik célba szűkebb hazánk erdeit, de nem árt óvatosnak lenni, ugyanis egyre gyakrabban találkozhatunk medvével vagy akár farkassal is.

KözéletMW 2024. 06. 27. csütörtök2024. 06. 27.

Kép: Az elmúlt öt évben egyre jobban elszaporodtak a farkasok, Fotó: Mike Hill Photography, Forrás: Shuttterstock

Wolf,Stands,On,The,Side,Of,The,Road,Staring,Back
Az elmúlt öt évben egyre jobban elszaporodtak a farkasok
Fotó: Mike Hill Photography Forrás: Shuttterstock

Újabb farkas bukkant fel Magyarországon. Az állatot nemrég a Nógrád vármegyei Mátraalmás és Galyatető közötti útszakaszon filmezték le. A videóban jól látható, hogy az állat nem fél az emberektől és a gépjárművektől sem. A Nógrád vármegyei hírportál korábban megkérdezte Szabó Lászlót, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnökét, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkárát arról, mit kell tenni egy farkas vagy medve észlelése esetén. A szakember elmondta,

az, hogy sokan szabadon engedett kutyákkal járják az erdőt, nem egy bölcs döntés, ugyanis valóban vannak farkasok és medvék a környéken, akik nem igazán kedvelik az ebeket. Egyébként sem megengedett az erdőkben póráz nélkül kutyát sétáltatni. Baj pedig akkor van, ha a kutya meglát egy farkast, és odamegy hozzá. Az ebekben ugyanis benne van a vadászösztön, azonban a vadállatokat nem jó megzavarni, támadhatnak is. Ráadásul nem félnek sem az embertől, sem a kutyától.

A szakértő elmondta, az elmúlt öt évben egyre jobban elszaporodtak a farkasok, így valóban oda kell figyelni egy-egy erdei kirándulás során. Találkozhatunk velük például a Cserhátban, a Mátrában, a Bükkben, de a Karancsban is.

Jómagam is találkoztam már velük, így például Hollókőben. Az a baj, hogy ezek a farkasok egyáltalán nem félnek az embertől, még fényes nappal is lehet őket látni. Fontos, ha valaki összefut egy farkassal, lehetőleg ne közelítsen hozzá, óvatosan el kell távolodni

– hívta fel a figyelmet az elnök, aki szerint a medvénél még rosszabb a helyzet. A kis bocsokkal lévő medvék védelmezik az utódaikat, így könnyen támadnak. Amennyiben valaki medvét lát, mindenképp a másik irányba kell elindulni, de nem szabad szaladni. Fontos az is, hogy beszélgetni kell, de nem ordítani. A medve nem támad, ha nem érzi veszélyben magát. Sok mindent pedig nem is lehet tenni ellene, hiszen gyorsabb és erősebb is az embertől. Érdemes egyébként a gombázóknak is nyitott szemmel járniuk, ugyanis, ha meglepik a medvét, nem lehet tudni, hogy elszalad vagy inkább megtámadja őket.

Szabó László kiemelte: állandó lakos lett a medve például Bárna térségében, de több helyen is kóborolnak a megyében. Mivel ezek fokozottan védett állatok, így nem lehet semmit tenni ellenük. Az elnök arra is kitért, hogy most már a vaddisznók is a malacaikkal járnak és bizony, ha kutyával találják magukat szembe, akkor a koca üldözni fogja őket. Ez pedig nagyon veszélyes.

A nyikom-bérci Gortva birtok tulajdonosa a lapnak elárulta, hogy tavaly ősszel náluk is jártak medvék, de farkasok is vannak a környéken. Ugyanakkor úgy véli, hogy nincs nagy okuk félelemre a turistáknak. Fontos, hogy beszélgessenek, hogy a medve hallja őket, és akkor elmegy. Ezenfelül a turistaútvonalakat sem érdemes elhagyni. A medve elég nagy területen mozog, nem lehet tudni, hogy mikor és hol van éppen. A tulajdonos kifejtette: ha van hova, akkor a medve elmegy. Ugyanakkor az egyre nagyobb probléma, hogy az ember elveszi az állatok élőhelyét, hiszen a természet területe folyamatosan csökken.

Amint arról már korábban a nool.hu beszámolt, Nógrád vármegyében Mátraalmás és Galyatető között láttak legutoljára farkast. Tóth Zoltán, Szuha község polgármestere az önkormányzat közösségi oldalán felhívta a helyiek figyelmét arra, 

ne vigyenek magukkal kutyát, ne engedjék el a gyermekeket távolabb bóklászni, és csapjanak zajt, ha az erdőben járnak.

„Bár akkor sincs garancia arra, hogy a videó főszereplője elkerül minket” – tette hozzá a polgármester. Rámutatott: a videófelvétel alapján nem fél az autótól, nem reagál a kiáltozásra, csak az autó oldalának csapkodása készteti távozásra.

Tóth Zoltán úgy véli, az állat fajtaazonosításánál két lehetőség van: egyesek szerint kutya, a többség szerint nem az. Ennek fényében szerinte az látszik, hogy nem tart az embertől, valószínűleg nevelt alomból származik. A nool.hu megkeresésére a polgármester elmondta, mindenképp figyelmeztetni kellett a lakosokat, ugyanis rengetegen járnak gombázni a településhez tartozó erdőkbe, rengeteg a biciklis és a turista is.

Ezek is érdekelhetnek