Rendkívüli égi jelenségről készült felvétel Magyarország felett

A világító felhők kialakulásához több tényező együttese szükséges.

KözéletMW 2024. 06. 24. hétfő2024. 06. 24.

Kép: Éjszakai világító felhő látszik Salgótarján Somoskő településrésze közeléből fotózva, Fotó: Komka Péter, Forrás: MTI

Éjszakai világító felhő látszik Salgótarján Somoskő településrésze közeléből fotózva
Fotó: Komka Péter Forrás: MTI

Aki vasárnap este az égboltra tekintett, csodálatos látványban lehetett része, ugyanis éjszakai világító felhők alakultak ki hazánk felett – számolt be róla a HungaroMet Zrt. a közösségi oldalán.

A bejegyzésben egy látványos felvételt is megosztottak a jelenségről.

Mi az az éjszakai világító felhő?
Az éjszakai világító felhő – angol nevén noctilucent cloud – egy rendkívül szép fénytünemény. A jelenség kialakulásához a mintegy 85 kilométeres magasságban, vagyis a mezoszféra felső határán nyáron uralkodó igen nagy hideg (mínusz 123 foknál alacsonyabb hőmérséklet) és víz jelenléte szükséges.

A világító felhők akkor jelennek meg, ha a Nap a horizont alatt 6–16 fokkal tartózkodik, ugyanis a fénye ekkor éri a 85 kilométer körüli légköri rétegeket.

A nagy hidegben kifagyott vízpára leheletvékony, ám igen nagy horizontális kiterjedésű felhőt alkot, s a napfény hatására az ekkor a felszínről már viszonylag sötét égbolton valóban világítani látszik. A felhő jellegzetesen kékesfehér színű. Formavilága jellemzően halszálkamintás, kis hullámzó vonalakból, sávokból áll.

Megjelenésének gyakorisága és fényessége összefügg a napciklussal, minimum idején gyakrabban látható és fényesebb is, ugyanis az aktívabb naptevékenység során a Nap UV-sugárzásának vízbontó hatása miatt nem tud a mezoszférában kellő mennyiségű vízmolekula felhalmozódni.

Ezek is érdekelhetnek