Medúzák lepték el a Duna menti állóvizet

A Craspedacusta sowerbii feltehetően Kínából származó, mára invazív faj.

KözéletMW 2024. 06. 18. kedd2024. 06. 18.

Kép: A mindössze néhány centiméter átmérőjű édesvízi medúza, a Craspedacusta sowerbii feltehetően Kínából származó, mára invazív faj, Fotó: Franco Banfi, Forrás: Biosphoto / AFP

A mindössze néhány centiméter átmérőjű édesvízi medúza, a Craspedacusta sowerbii feltehetően Kínából származó, mára invazív faj
Fotó: Franco Banfi Forrás: Biosphoto / AFP

Medúzák jelentek meg Fadd-Dombori Duna-holtágban Tolna vármegyében — tudatta a Teol. A mindössze néhány centiméter átmérőjű édesvízi medúza, a Craspedacusta sowerbii feltehetően Kínából származó, mára invazív faj.

 Ugyan vannak mikroszkopikus méretű, méreganyaggal teli csalánsejtjeik, ezek csak egészen apró szervezetekre veszélyesek.

Hazánkban előforduló populációik ideális feltételek esetén általában kavicsbányatavakban és a folyók holt medreiben szoktak megjelenni. Ugyanakkor a tényleges miértek nem pontosan ismertek. Annyi bizonyos, hogy a faj érzékeny a vízhőmérséklet, a pH és víztisztaság paramétereire.

Ez is érdekelhet

Ezek alapján pozítív és negatív kiváltó okok is lehetnek mostani gyors terjedésük mögött. Előbbi lehet a vízminőség javulása, utóbbi pedig a terjedés mesterséges segítése, például nem megfelelően tisztított sportfelszereléseken keresztül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek