Varik születtek a Nyíregyházi Állatparkban

A Madagaszkár szigetén őshonos állatok egyedszáma napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes pusztítása miatt drasztikusan csökken.

KözéletMW 2024. 06. 12. szerda2024. 06. 12.

Kép: A legnagyobb makifajnak számító fekete-fehér vari egyedeinek születtek kölykeik a Nyíregyházi Állatparkban, Fotó: ksosak, Forrás: shutterstock

Lemur,Vari,-,Black-and-white,Ruffed,Lemur
A legnagyobb makifajnak számító fekete-fehér vari egyedeinek születtek kölykeik a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: ksosak Forrás: shutterstock

A legnagyobb makifajnak számító fekete-fehér vari (Varecia variegata) egyedeinek születtek kölykeik a Nyíregyházi Állatparkban.

A tenyészpár három éve él együtt a sóstógyógyfürdői látványosságban, a tizenhét éves anyaállat egy lengyel, míg a huszonegy éves hím egy olasz állatkertből az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett Nyíregyházára. A tavalyi szaporulat után ez volt a második almuk - mondta Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője szerdán az MTI-nek.

A szakember hozzátette, a többi makifajtól eltérően a vari saját maga építette fészekben, száz napnyi vemhesség után hozza világra fejletlen utódait, akiket nem a testén hordoz, hanem a szájában cipel és egy védett fészekben vagy odúban neveli őket.

A most két hónapos kölykök egyre többe tartózkodnak a kifutóban, egyelőre főként anyatejjel táplálkoznak, de már kóstolgatják az édes, lédús gyümölcsöket is.

A Madagaszkár szigetén őshonos állatok egyedszáma napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes pusztítása miatt drasztikusan csökken.

A kontrasztos fekete-fehér mintázatuk a fák lombkoronájában kiváló rejtőszínt biztosít számukra, kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak, jellegzetes üvöltésük messzire elhallatszik.

Különleges nevüket a bennszülöttek adták az állatoknak: napimádó szent állatnak, Vari candanasnak tartották őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

Ezek is érdekelhetnek