Idén nyáron már másodjára van érvényben a vörös kód

Idén nyáron már másodjára van érvényben a vörös kód a nagy meleg miatt - közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn a Facebook-oldalán.

KözéletMW 2024. 07. 09. kedd2024. 07. 09.

Kép: Járókelő a hőségben egy párakapunál a budapesti Városháza parkban 2024. június 21-én, Fotó: Szigetváry Zsolt, Forrás: MTI

Járókelő a hőségben egy párakapunál a budapesti Városháza parkban 2024. június 21-én
Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI

Fülöp Attila azt írta: 

a különleges időjárási viszonyok miatt a vörös kód péntek 24 óráig van érvényben az egész ország területén. 

A tájékoztatás szerint a HungaroMet Zrt. előrejelzését figyelembe véve a napi középhőmérséklet tartósan, több napon keresztül eléri és sok helyen meg is haladja a 27 Celsius-fokot.   

A vörös kód kiadása speciális eljárásrendet von maga után, ugyanis minden szociális intézménynek meg kell nyitnia a kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó emberről kap információt 

- emelte ki a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.   

Hozzátette: az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága jelenleg országosan 76,36 százalékos, Budapesten 74,62 százalékos.   

Fülöp Attila fontosnak nevezte, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, akkor hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.

Melegben végzett munka esetén védőitalt kell biztosítani

Melegben végzett munka esetén a munkaadónak megfelelő hőmérsékletű és mennyiségű védőitalt kell biztosítania a munkavállaló számára - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Zöld-Nagy Viktória annak kapcsán, hogy a tárca tájékoztatót tett közzé a honlapján a melegben betartandó munkavédelmi szabályokról, kiemelte, 

védőitalnak a csapvíz is megfelel, nem kötelező ásványvizet adni, ugyanakkor fontos, hogy a folyadéknak ne legyen magas a cukortartalma.

Megjegyezte, a munkavállalóknak azt tanácsolják, hogy melegben végzett munka során kerüljék a cukros, illetve a magas koffeintartalmú italok fogyasztását.

Zöld-Nagy Viktória elmondta, ilyen jellegű munka esetén módosulnak a pihenőidő szabályai, 

adni kell óránként 5-10 percet, amit a munkavállaló pihenéssel tölthet el hűvösebb helyen.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek