A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenöt vármegyére szombat éjfélig

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. tizenöt vármegyére szombat éjfélig: az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

KözéletMW 2024. 07. 12. péntek2024. 07. 12.

Kép: 36 Celsius-fok olvasható egy kijelzőn a harmadfokú hőségriadó idején a győri Baross Gábor utcában 2024. július 11-én, Fotó: Krizsán Csaba, Forrás: MTI

36 Celsius-fok olvasható egy kijelzőn a harmadfokú hőségriadó idején a győri Baross Gábor utcában 2024. július 11-én
Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szombat éjfélig Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, valamint Veszprém vármegye területére adtak ki piros fokozatú figyelmeztetést.   

Erre az időszakra további négy - Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Vas, és Zala - vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.

Meghosszabbítják a vörös kód intézkedést

A kánikula elhúzódása miatt meghosszabbítják a szociális ellátásra vonatkozó, úgynevezett vörös kódot - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Fülöp Attila elmondta, az eredetileg péntek éjfélig érvényben lévő intézkedést hosszabbítják meg július 18-a éjfélig.   

A vörös kód egy speciális eljárásrend: a szociális intézményeknek - feladatellátástól függetlenül - kötelességük befogadni az időjárás miatt bajba jutott embereket, hajléktalanokat. A jelzés másik célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a rendkívüli helyzetre - ismertette.   

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a regionális diszpécserszolgálaton lehet jelezni, ha valaki bajba jutott embert lát. A hajléktalan-ellátórendszer kihasználtsága országosan 76 százalékos, Budapesten 73 százalékos, tehát van elég férőhely - közölte.   

Fülöp Attila kitért arra: az elmúlt napokban a diszpécserszolgálathoz tíz bejelentés érkezett, és három embert helyeztek el intézményekben.   

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: egy átlagos napon 3300-3400 esetet látnak el az országban, a kánikulai időszakban ez a szám most 4000 körül van, ami 15-20 százalékos emelkedés.   

Mint mondta, ezek közül sok esetben a hőség okozta ájulásos rosszullétet, napszúrást, hőgutát kell ellátniuk.   

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek