Jó szezonra számítanak a csemegekukorica-termelők

Idén jó szezonra számítanak a termelők, bőven jut a feldolgozóiparba és a fogyasztók asztalára is a friss csemegekukoricából – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) hétfőn kiadott körképéből.

KözéletMW 2024. 07. 15. hétfő2024. 07. 15.

Kép: A hajdúszováti szepesi útfélen lévő ültetvényen speciális kombájnnal takarítják be az érett csemege kukoricát, ami konzervgyári feldolgozásra kerül, Fotó: Oláh Tibor, Forrás: MTVA/Bizományosi

A hajdúszováti szepesi útfélen lévő ültetvényen speciális kombájnnal takarítják be az érett csemege kukoricát, ami konzervgyári feldolgozásra kerül
Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTVA/Bizományosi

A szakmai szervezetek kiemelik: 

Magyarország nagyhatalomnak számít csemegekukorica-termesztésben. A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt, úgynevezett csöves kukorica is. 

A frisspiacra szánt terméket elsősorban kistermelők állítják elő, jellemzően 0,5-1 hektáros területeken. Az ütemezett vetésnek köszönhetően a termelők május végétől október elejéig el tudják látni a hazai piacot friss csemegekukoricával.   

A NAK és a FruitVeB szerint 

a hazai csemegekukorica-termesztés világszinten az élvonalban van, Kínával és az Amerikai Egyesült Államokkal vagyunk versenyben. Az EU-n belül Magyarországon van a legnagyobb csemegekukorica-termőterület.

Hazánkban 24 ezer hektáron foglalkoznak csemegekukorica-termesztéssel, a területek 90 százaléka öntözött. A termés jelentős részét a konzervipar dolgozza fel.   

Ez is érdekelhet

Közölték: a csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelően – a piaci trendeket követve – az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták, és mára már meghatározók a magyar termesztésben is.   

A csemegekukorica felhasználható főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, grillezve grillzöldségekkel együtt, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; a salátáknak is igen kedvelt kiegészítője a szakértők szerint. Üzletekben leginkább konzerv és fagyasztott formában kapható, és már hazánkban is egyre kedveltebb az előfőzött vákuumcsomagolt csemege – jegyezte meg NAK-FruitVeB körképe.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek