Lótusznapokon várják a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkertben

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató programok, tánc-, jóga-, és harcművészeti bemutatók várják a látogatókat a hétvégén a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) füvészkertjében – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

KözéletMW 2024. 07. 26. péntek2024. 07. 26.

Kép: Virágzó indiai lótuszok (Nelumbo nucifera) a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében , Fotó: Rosta Tibor, Forrás: MTI

Virágzó indiai lótuszok (Nelumbo nucifera) a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében
Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI

A botanikus kert látogatók megcsodálhatják a lótuszos tavat, amely a japán kertnek is része. 

A rendezvény névadó növénye, az indiai lótusz ilyenkor látható teljes pompájában. A látogatókat a lótuszos tónál a víztükör fölé magasan kiemelkedő sötét rózsaszín lótuszvirágok tömege fogadja. A tó szigetének teaháza pedig kellemes kitekintő és pihenőhelyet kínál e különleges látvány befogadásához.

Az indiai lótuszok a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjének büszkeségei, Közép-Európa legnagyobb állománya található az arborétum egyik tavában. 

Az állomány csaknem egyidős a botanikuskerttel, az első növények az alapítás után néhány esztendővel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay kastély tavából kerültek Szegedre. 

A hétvégén több alkalommal is lótusztúrák indulnak a Buddha szobortól, ezen a botanikuskert munkatársai mutatják be a virágot és más távol-keleti növényeket az érdeklődőknek.

A legenda szerint Buddhának életet adó növényt őshazája Ázsia mérsékelt égövi területének déli-, délkeleti vidéke. 

Később, a buddhizmus terjeszkedésével jutott el a szubtrópusi-, forró égövi vidékekre is, egészen Ausztrália észak-keleti részéig. Napjainkban széles körben hatalmas vízi ültetvényeken termesztik, dísz- táplálék és gyógynövényként is hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt az iszapban található szárakat rántva, főzve, sütve fogyasztják, megszárítva lisztet őrölnek belőle, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.

Ez is érdekelhet

A programok szombaton és vasárnap is közös jógázással indulnak. Majd a botanikus kert különböző helyszínein, a rendezvényre fölállított színpadon, a mediterrán üvegházban, a lótuszos tó partján, az Elefánt ligetben koncertek, előadások, tánc-, illetve harcművészeti bemutatók várják a látogatókat.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a távol-keleti kultúra számos területével, a kalligráfiával, a lótuszfestéssel, több jóga- és harcművészeti irányzattal, részesei lehetnek japán, kínai vagy koreai teaszertartásnak, de rendeznek bonszaikiállítást és -bemutatót, és a vendégek bekapcsolódhatnak egy tajcsifoglalkozásba vagy kipróbálhatnak meditációs technikákat is. A rózsakertben a Magyar Origami Kör mutatja be a japán papírhajtogatás művészetét, és a kiállítás mellett a vendégek maguk is elsajátíthatják az egyes alapfogásokat.


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek