Közélet
Az éhínség 2030-ig való felszámolására irányuló globális célkitűzések egyre inkább lehetetlennek tűnnek, a krónikus éhezéstől szenvedők száma alig változott az elmúlt év során – áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szerdán közzétett jelentésében.
Kép: A világ népességének 29 százaléka, 2,33 milliárd ember mérsékelt vagy súlyos élelmiszerhiánytól szenved, Fotó: Jajha Arhab, Forrás: MTI/EPA
2023-ban hozzávetőlegesen 733 millió ember szembesült éhínséggel vagy éhínséghez hasonló körülményekkel konfliktusok, éghajlatváltozás és gazdasági válságok miatt. Ez globális viszonylatban minden tizenegyedik embert jelenti, Afrika tekintetében pedig minden ötödiket
– áll a római székhelyű Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) élelmezésbiztonságról és a táplálkozás globális helyzetéről szóló legfrissebb éves jelentésében.
Ma rosszabb helyzetben vagyunk, mint kilenc évvel ezelőtt, amikor kitűztük a célt az éhínség 2030-ig való felszámolására
– mondta David Laborde, a FAO igazgatója. Elmondása szerint ugyan számos régióban előrelépést tettek, de a helyzet globális szinten rosszabbodott. Az éghajlatváltozás és a regionális háborúk az egy évtizeddel ezelőtti elképzelésekhez képest sokkal súlyosabb kihívást jelentenek – tette hozzá.
Közélet
A jelentésben kifejtik: amennyiben a jelenlegi tendenciák folytatódnak, az évtized végére közel 582 millió ember lesz krónikusan alultáplált.
A megfelelő minőségű élelmiszerhez való hozzáférés biztosítása szintén megtorpant az elmúlt három évben.
A világ népességének 29 százaléka, 2,33 milliárd ember mérsékelt vagy súlyos élelmiszerhiánytól szenved. Az egyenlőtlenségek jól kimutathatók: az alacsony jövedelmű országokban az emberek 71,5 százaléka nem engedhette meg magának az egészséges táplálkozást, míg a magasabb jövedelmű országokban mindössze 6,3 százalék nem táplálkozott egészségesen.
Az éhínség kirívó jelenség, ezzel szemben a rossz táplálkozás alattomos folyamat, amely egész életre megkárosíthatja az embert, visszavetheti a csecsemők és gyermekek testi és mentális fejlődését, a felnőtteket pedig sebezhetővé teszi a fertőzésekkel és a betegségekkel szemben.
Az élelmiszerbiztonsággal és az egészséges táplálkozással összefüggő nemzetközi segélyezés éves összege 76 millió dollárt tesz ki, ami a világgazdaság évi gazdasági teljesítményének 0,07 százalékát teszi ki – mutatt rá Laborde.
Úgy gondolom, hogy jobban is beválthatnánk az ígéretünket egy olyan világ megteremtésére, ahol senki sem éhezik – szögezte le az ENSZ-tisztségviselő.
origo.hu
ripost.hu
origo.hu
magyarnemzet.hu
teol.hu
origo.hu
mindmegette.hu
magyarnemzet.hu
nemzetisport.hu
boon.hu
origo.hu