Los Angelesben állítják ki a világ egytelen zöld csontú dinoszauruszának maradványait

A Los Angeles-i Természettudományi Múzeumban állítják ki a világ egyetlen zöld csontú dinoszauruszának maradványait - jelentették be a múzeum illetékesei.

KözéletMW 2024. 07. 15. hétfő2024. 07. 15.

Kép: 2024. július 2-i kép egy olajzöld árnyalatú dinoszaurusz-csontvázról a Los Angeles-i Természettudományi Múzeumban , Fotó: Richard Vogel, Forrás: MTI/AP

2024. július 2-i kép egy olajzöld árnyalatú dinoszaurusz-csontvázról a Los Angeles-i Természettudományi Múzeumban
Fotó: Richard Vogel Forrás: MTI/AP

A hosszú nyakú, hosszú farkú növényevő dinoszauruszt az ásatáson nyüzsgő szúnyogok (gnats) miatt nevezték el Gnatalie-nek. A dino a maradványainak különleges színét a tudósok szerint a fosszilizálódás alatt keletkezett kalcedon ásvány miatt nyerte el, amely olajzöldre színezte a csontokat.

A fosszíliák a szilícium-dioxidtól jellemzően barna színűek vagy feketék a vasásványok miatt, csak ritkán zöldek, mivel a kalcedon vulkanikus vagy hidrotermikus körülmények között képződik, ami elpusztítja a csontokat. A kalcedon 50-80 millió évvel ezelőtt épülhetett be a fosszíliába.

Ez is érdekelhet

A mintegy 24 méter hosszú, eddig nem ismert, új fajhoz tartozó példány, amely a diplodocus nevű szauropoda fajhoz hasonlít, 150 millió évvel ezelőtt, a jura korszak késői szakaszában élt.

 A csontjait 2007-ben fedezték fel a kutatók a Utah állambeli Badlandsben.

Gnatalie a múzeum legnagyobb dinoszaurusza lesz, és ősztől lehet megtekinteni az intézmény új látogatóközpontjában.

A dinoszaurusz nevét egyébként a múzeum által meghirdetett közönségszavazással döntötték el, amelyben a Gnatalie előzte meg a további jelölteket, a Verdi, az Olive, az Esme és a Sage elnevezéseket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek