Akár végzetes is lehet – a mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Nébih

Elkezdődött a szüreti időszak, a borkészítőknek figyelniük kell a pincéikben a mustgázképződés veszélyeire – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

KözéletMW 2024. 08. 29. csütörtök2024. 08. 29.

Kép: Illusztráció: A borkészítésre használt helyiségekben a levegő vizsgálatára a jól ismert gyertyás ellenőrzést ajánlják, Fotó: Shutterstock

Close-up,Of,A,Burning,Red,Candle,In,A,Wine,Cellar
Illusztráció: A borkészítésre használt helyiségekben a levegő vizsgálatára a jól ismert gyertyás ellenőrzést ajánlják, Fotó: Shutterstock

A Nébih alapos szellőztetést javasol a borkészítésre használt helyiségekben, a levegő vizsgálatára pedig a jól ismert gyertyás ellenőrzést ajánlják.

Ezzel egyszerűen és gyorsan megállapítható, hogy indokolt-e az óvatosság, a bor forrásakor keletkező mustgáz ugyanis nagy koncentrációban halált okozhat – írták.

Ez is érdekelhet

Ha a láng derékmagaságban vagy annál lejjebb tartva kialszik, a pincét azonnal el kell hagyni.

A szüret különleges időszak a borászok életében, de ilyenkor is figyelmesen és felelősségteljesen kell végezniük a munkájukat, hogy elkerüljék az azzal járó veszélyeket – olvasható a közleményben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek