Jó eredménnyel zárult a grillsajtok ellenőrzése

A június közepétől tartó nyári szezonális ellenőrzés során az állati eredetű termékek közül idén a grillsajtok kaptak kiemelt figyelmet, az akció során hét, a nagyobb áruházláncokat ellátó előállító ellenőrzésére, valamint az általuk készített termékek mintavételére is sor került; valamennyi ellenőrzött termék élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok alapján megfelelőnek bizonyult – közölte csütörtökön Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára a tárca tájékoztatása szerint, írja az MTI.

KözéletMW 2024. 08. 22. csütörtök2024. 08. 22.

Kép: Illusztráció: Nyári szezonális ellenőrzés során idén a grillsajtok kaptak kiemelt figyelmet, Fotó: Shutterstock

Smoke,Tube,Smoker,Pellet,Tubes,For,Pellets,Smoking,Cold,Grill
Illusztráció: Nyári szezonális ellenőrzés során idén a grillsajtok kaptak kiemelt figyelmet, Fotó: Shutterstock

Az előállítók helyszíni vizsgálata során csak kisebb hibákat tárt fel a hatóság. Eljárás 2 esetben indult jelölési hiba miatt – ismertették.

Ez is érdekelhet

A közleményben a helyettes államtitkár arra hívta a figyelmet, hogy a sajt a hazai fogyasztók számára egyfajta kényeztetés, élvezeti értékkel bír, továbbá a lakosság háromnegyede hetente többször is fogyaszt ilyen termékeket, derül ki az Agrárminisztériummal stratégiai partnerségben lévő Tejterméktanács hamarosan megjelenő felméréséből. Hozzátette, hogy a hazai élelmiszeripar egyik leghangsúlyosabb szegmense a tejtermékgyártás, az Agrárminisztérium kiemelt célja pedig a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek itthoni előállítása. Ehhez kiváló lehetőség a sajtgyártás versenyképessé tétele, a sajtkultúra fejlesztése.

Felkai Beáta Olga kiemelte, hogy a grillsajtok egyre szélesebb választéka van jelen a kereskedelemben. A minél átfogóbb ellenőrzés érdekében a szezonális akció folyamán a hatóság különböző típusú sajtokból – mozzarella, camambert, gomolya, ömlesztett sajt – vett mintát, és 15 terméken élelmiszerbiztonsági, minőségi vizsgálatokat, valamint jelölésellenőrzést végeztek.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy minden vizsgált termék pasztőrözött tejből készült, némelyik további hőkezelést is kapott technológiától függően. A hőkezelést – kritikus pontként kezelve – minden ellenőrzött üzemnél szoros felügyelet alatt végzik. A grillsajtok esetében a védőgázas csomagolású termékeknél a felhasznált védőgázok megfeleltek a jogszabályi előírásoknak. Egyes gyártók allergén összetevőkkel, például mustárral ízesített termékeket is készítenek, és ezeknél a keresztszennyeződések elkerülését megfelelően kezelték. Minden termék megfelelt a mikrobiológiai és összetételi előírásoknak, a felhasznált adalékanyagok pedig a megengedett határértékeken belül voltak.

Felkai Beáta Olga hozzátette: az ellenőrzött előállítóknál vizsgálták az előállítás körülményeit, beleértve a létesítmények higiéniai állapotát és a gyártási gyakorlatot. A helyszíni ellenőrzések során a létesítmények állapota megfelelő volt, kisebb hibák miatt intézkedési tervet kértek. A vizsgált vállalkozások megfelelő nyomonkövetést biztosítottak, és elvégezték az előírt önellenőrzéseket is. Néhány esetben a gyártmánylapok kisebb kiegészítése volt szükséges.

A termékek jelölésvizsgálata során megállapított hiányosság – „zsír a szárazanyagban” nem megfelelő feltüntetése – miatt két előállítóval szemben hatósági eljárás indult. Két előállítónál további információkat kért be a hatóság, ezért esetükben az ellenőrzés még nem zárult le – írta közleményében az AM.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek