Egyedülálló holdfelszín-gyakorlótér nyílt űrhajósoknak

A világon egyedülálló holdfelszín-gyakorlótér nyílt űrhajósoknak Köln városában – közölte szerdán az Európai Űrügynökség (ESA) – írja az MTI.

KözéletMW 2024. 09. 28. szombat2024. 09. 28.

Kép: Illusztráció

An,Astronaut,Explores,The,Moon.,Elements,Of,This,Image,Furnishing
Illusztráció
Forrás: Shuttterstock

A Luna elnevezésű kiképzőközpont 700 négyzetméternyi területén készíthetik fel a jövő Hold-misszióinak asztronautáit.

A vulkanikus anyagból készült holdporutánzattal és sziklákkal is „felszerelt”, fedett létesítmény építési költségeit, 45 millió eurót (18 milliárd forint) részben az ESA, részben pedig a Német Légi- és Űrkutatási Központ, valamint Észak-Rajna-Vesztfália tartomány biztosította. Az alacsony gravitáció szimulálására az űrhajósokat kötelekkel „tehermentesítik”.

„A Luna megnyitása jelentős mérföldkő Európa űrkutatási erőfeszítéseiben” – jelentette ki Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója, hozzátéve: „ez az egyedülálló létesítmény azzal, hogy leképezi a Holdon található körülményeket, előrébb visz minket a Hold megismerésében és felkészít minket a jövőbeli missziókra”.

Aschbacher szerint a létesítményben nemcsak űrhajósoknak lesz lehetőségük gyakorolni, de holdjárókat is tesztelni fognak. „Ez fontos, mert ezek a járművek nem tudnak működni, ha por jut a belsejükbe” – magyarázta az ESA-főigazgató.

„Ilyesmi nincs máshol a világon. Valóban elmondható, hogy itt Kölnben van az a földi hely, amely a legközelebb van a Holdhoz” – fogalmazott Alexander Gerst német űrhajós a dpa helyi hírügynökségnek nyilatkozva.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek