Család-otthon
A kávéban és teában található koffein fogyasztása összefüggésbe hozható többféle kardiometabolikus rendellenesség kialakulásának alacsonyabb kockázatával.
Kép: A mérsékelt mennyiségű kávé- vagy koffeinfogyasztás étrendi szokásként való népszerűsítése az egészséges emberek körében messzemenő előnyökkel járhat , Fotó: Miguel AF, Forrás: Shutterstock
A brit Biobank több mint 300 ezer résztvevőjének egészségügyi adatait tanulmányozva kínai és svéd kutatók megállapították, hogy a kávéban és teában található koffein fogyasztása összefüggésbe hozható többféle kardiometabolikus rendellenesség kialakulásának alacsonyabb kockázatával – írja az Origo.
Ezek közé olyan állapotok tartoznak, mint
Család-otthon
Azoknál a vizsgálatban résztvevőknél, akik naponta mérsékelt mennyiségű koffeint fogyasztottak – tehát körülbelül három vagy több csésze kávét vagy öt vagy több csésze teát –, több mint negyven százalékkal alacsonyabb volt a két vagy több kardiometabolikus betegség kialakulásának relatív kockázata az elkövetkező évek során.
Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a mérsékelt mennyiségű kávé- vagy koffeinfogyasztás étrendi szokásként való népszerűsítése az egészséges emberek körében messzemenő előnyökkel járhat a kardiometabolikus multimorbiditás megelőzésében
– mondta Xujia Lu, a kínai Soochow Egyetem epidemiológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.
Több korábbi tanulmány megállapította, hogy a kávéfogyasztás összefügg a jobb kardiovaszkuláris és neurológiai egészségügyi eredményekkel. Most úgy tűnik, azok élvezhetik a legtöbb előnyt, akik naponta körülbelül három és fél csészével fogyasztanak. Az új, a The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratban publikált eredmények egyetértenek ezzel az adagolással.
A vizsgálatba egy 172 315 egészséges résztvevőt tartalmazó csoportot vontak be, hogy vizsgálják a koffein összefüggését a szív folyamatos egészségével. Emellett egy másik, 188 091 önkéntesből álló csapat adatait is felhasználták a kávé vagy a tea szív egészségével való összefüggésének vizsgálatára. A résztvevők egészségi állapotát átlagosan tizenegy éven keresztül követték nyomon.
A nem ivókhoz képest mind a kávét, mind a teát fogyasztók jobb szív- és érrendszeri eredményeket értek el, függetlenül attól, hogy hány csészével fogyasztottak naponta.
Élet-egészség
A kávé- és teafogyasztók egy alcsoportját tovább vizsgálták a vér biomarkereinek szempontjából, és a vérvizsgálatok összefüggést mutattak ki a koffeines italok és az alacsonyabb koleszterinszint, valamint a jobb inzulinrezisztencia jelei között. Egy érzékenységi elemzés során a kutatók megállapították, hogy
napi három csésze kávé vagy öt csésze tea összefüggésbe hozható az először 2-es típusú cukorbetegség, majd a koszorúér-betegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával, de a koszorúér-betegséghez vezető stroke rizikója is alacsonyabb maradt.
Az eredeti cikk IDE KATTINTVA olvasható.
origo.hu
metropol.hu
origo.hu
hirtv.hu
delmagyar.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
origo.hu
mandiner.hu
vg.hu
origo.hu