Új termékekkel bővült a Maradék nélkül program lejárati útmutatója

Új termékekkel - mint például a tojás, a margarin, a szendvicskrém, a kolbász, a szalámi, a sonka, a szalonna, a keménysajtok, a készételek és a kávéital - bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója, amely a lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára ad hasznos iránymutatást a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

KözéletMW 2024. 09. 10. kedd2024. 09. 10.

Kép: Borítóképünk illusztráció, Fotó: New Africa, Forrás: shutterstock

Young,Woman,Near,Modern,Refrigerator,In,Kitchen
Borítóképünk illusztráció
Fotó: New Africa Forrás: shutterstock

A korábbiakhoz képest változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni ajánlott felhasználási ideje is, ezáltal az emlősállatokból készült termékek a lejárati időt követő legfeljebb 6 hónapig, a fagyasztott hal, a baromfi, a zöldségek és a gyümölcsök pedig legfeljebb 3 hónapig fogyaszthatók.

Arra is kitértek, hogy az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelölés található: a hosszabb ideig eltartható termékeken minőségmegőrzési idő, a romlékony áruknál fogyaszthatósági idő szerepel. 

A lejárati útmutató kizárólag a minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeknél használható. A lejárt fogyaszthatósági idejű termékek elfogyasztásával nem szabad kísérletezni. 

Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy csecsemők és kisgyermekek táplálására szánt speciális élelmiszer vagy anyagtej-helyettesítő tápszer a lejárat után nem fogyasztható.

Ez is érdekelhet

Továbbá meg kell vizsgálni, hogy a termék csomagolása bontatlan, sértetlen és szennyeződésmentes-e, valamint arról is meg kell bizonyosodni, hogy a terméket végig a gyártó által előírt körülmények között tárolták, fagyasztott termékeknél a tárolási hőmérséklet nem emelkedett -18 Celsius-fok fölé. 

Mindezek mellett ellenőrizni kell az adott termék színét, szagát, állagát és ízét, hogy az adott termékre jellemzőek-e, nem mutatnak-e eltérést (például penészesedés, kellemetlen szag), így könnyen észrevehető az esetleges élelmiszerbiztonsági gyanú - olvasható a Nébih közleményében.

A lejárati útmutató a maradeknelkul.hu oldalon érhető el.

Ez is érdekelhet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek