Szalay-Bobrovniczky Vince: legyen minél több véradó Magyarországon

A péntekig tartó országos programsorozaton 95 helyszínen várják a véradókat.

KözéletMW 2024. 09. 18. szerda2024. 09. 18.

Kép: Herczegh Anita, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumának elnöke, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége beszél a XI. Civil véradáson Budapesten 2024. szeptember 18-án, Fotó: Soós Lajos, Forrás: MTI

ÁDER János; HERCZEGH Anita
Herczegh Anita, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumának elnöke, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége beszél a XI. Civil véradáson Budapesten 2024. szeptember 18-án
Fotó: Soós Lajos Forrás: MTI

A Civil véradás nevű programsorozat célja, hogy minél több véradó legyen Magyarországon - mondta a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerdán, egy budapesti véradáson.

KENYERES Kinga; ÁDER János; HERCZEGH Anita; SZALAY-BOBROVNICZKY Vince
Kenyeres Kinga, a  Századvég vezérigazgatója, Herczegh Anita, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumának elnöke, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége és Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a XI. Civil véradáson Budapesten 2024. szeptember 18-án Fotó: Soós Lajos / MTI

Szalay-Bobrovniczky Vince ismertette, hogy a péntekig tartó országos programsorozaton 95 helyszínen várják a véradókat.

Emlékeztetett rá, hogy az akciót öt évvel ezelőtt hirdették meg először a Miniszterelnökség, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és a Magyar Vöröskereszt együttműködésében. Idén már 11. alkalommal rendezik meg a Civil véradást, amely egyre sikeresebb - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint 2019-ben még 440 véradás volt a rendezvénysorozaton, idén februárban pedig már 3000 sikeres véradás.

Herczegh Anita, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért elnöke, a Civil véradás fővédnöke úgy fogalmazott, hogy bármikor eljöhet az a pillanat, amikor családtagjaink gyógyulásához szükség van a mások által adott vérre. Véleménye szerint az ember életében egyszer - ha egészséges és megteheti - a véradás erkölcsi kötelesség. Reményét fejezet ki, hogy az első alkalom után a véradás sokaknak rendszeressé válik.

Véradásra jelentkezők száma (eset) Magyarországon, 2000-2023 Fotó: KSH/OVSZ/Nemzeti Archívum/MTI

Nagy Sándor, az OVSZ főigazgató-helyettese azt mondta, hogy a Civil véradás a magyar vérellátás egyik legjelentősebb rendezvénysorozatává nőtte ki magát, ahol egyszerre több mint 3000 jelentkezőt tudnak regisztrálni. Az akció sikeréért köszönet illeti a civileket és a Magyar Vöröskereszt munkatársait is. Hozzátette, hogy az OVSZ a lehető legmagasabb színvonalat biztosítja a véradáshoz minden helyszínen - fűzte hozzá.

Kenyeres Kinga, a Századvég vezérigazgatója azt mondta, kiemelkedően fontos számukra, hogy részt vesznek a véradásban, mint civil szervezeteket koordináló szervezet. Hozzátette: a Századvég évek óta segíti a budapesti civil szervezeteket információátadással, hogy azok még hatékonyabb munkát végezhessenek az állampolgárokért.

Ez is érdekelhet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek