A hároméves „Mini Picasso”

Még pelenkát hord, de néhány hónap alatt az Instagram és a művészeti világ sztárja lett: Laurent Schwarzot egyes médiumok már Mini Picassónak is elnevezték.

KözéletMW 2024. 10. 23. szerda2024. 10. 23.

Kép: A szülők műhelyt rendeztek be a házukban a kisfiúnak, vásznat és festéket vettek neki, Fotó: Michaela STACHE, Forrás: AFP

A szülők műhelyt rendeztek be a házukban a kisfiúnak, vásznat és festéket vettek neki
Fotó: Michaela STACHE Forrás: AFP

A bajorországi Neubeurnban, a családi házban berendezett műhelyében a hároméves német kisfiú absztrakt motívumokat tartalmazó képeket fest ecsettel, hengerrel, sőt gyakran a festékbe mártott ujjával. A képek gyakran nála sokkal nagyobbak.

A kisfiú egy éve fedezte fel ezt a szenvedélyt, egy családi szállodában eltöltött nyaraláskor, ahol festőműhely is volt.

Hazatérésük után „egyfolytában csak festeni, festeni és festeni akart” – mondta el édesanyja, a 33 éves Lisa Schwarz.

A szülők műhelyt rendeztek be a házukban a kisfiúnak, vásznat és festéket vettek neki. Instagram-oldalt is nyitottak, ahol fényképek és videók kíséretében számolnak be a gyermekük munkásságáról.

Lisa Schwarz elmondta, hogy egy hónap alatt tízezer követőjük volt, pedig nem is igyekeztek gyorsan megosztani a festményekről készült képeket a családtagokkal és a barátokkal.

Közben a médiumok és a közösségi portálok hatalmas érdeklődése közepette özönlenek az első megkeresések a galériáktól a csodagyerek műveinek megvásárlására.

A közösségi médián immár 90 ezer követője van.

Egy szeptember végén Neubeuernben rendezett árverésen a világ minden részéről összegyűlt vásárlók néha többszázezer eurót is ajánlottak a műveiért. 

Az édesanya hihetetlenkedve mesélte: az érdeklődők között egy híres amerikai színész és királyi családok is voltak.

Ez is érdekelhet

A kis Laurent nem az egyetlen, aki gyermekkorában ragadott ecsetet. A jelenség világszerte tapasztalható, a média által bemutatott új "kis Picassók" nem rikták.

2022-ben a tízéves amerikai Andres Valenciának a kubizmus spanyol mestere ihlette képei több százezer euróért keltek el. Korábban, az 1990-es évek végén a „kis Picassólánynak” becézett román Alexandra Nechita vonta magára a művészvilág figyelmét tizenkét éves korában, és számos más példa idézhető világszerte.

A Schwarz-szülők még mindig nem tértek magukhoz a meglepetéstől, amit a kisfiú sorsának alakulása okozott. Mint mondták, a képeiért kapott pénzt egy, a nevére nyitott számlán helyezik el, amellyel a nagykorúsága elérése után szabadon rendelkezhet.

„Tanulhat festészetet, vehet autót, játszhat hangszeren vagy focizhat. Ezt neki kell eldöntenie.” „A legfontosabb, hogy boldog legyen” – mondta a 43 éves Philippe Schwarz, az édesapa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!