Vasárnap ismét óraátállítás

Október 27-én hajnalban kell átállítani az órát egy órával korábbra.

KözéletMW 2024. 10. 26. szombat2024. 10. 26.

Kép: Átállítja karóráját egy lány Budapesten 2022. október 29-én, Fotó: Bruzák Noémi, Forrás: MTI

Átállítja karóráját egy lány Budapesten 2022. október 29-én
Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI

Október 27-től megkeződik a téli időszámítás: az óra mutatóját vasárnap hajnali három órakor kell visszatekerni hajnali két órára, azaz egy órával korábbra.

Az óraátállításnak sokan örülhetnek a visszakapott hatvanpercnyi időért, azonban az elmúlt években egyre több ellenzője is akadt a gyakorlatnak, sőt többször felmerült, hogy örökre búcsút mondjunk annak. Ennek ellenére a mai napig a hétköznapjaink része az óraátállítás, amely sokak szervezetét megviseli, azt is tudni, hogy miért.

A Haon megkeresésére Kozák Norbert, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ neurológusa korábban elmondta:  

Az orvosszervezetek álláspontja egyértelmű: meg kell szüntetni az óraátállítást. Az Európai Unión belül már évek óta vitás kérdés, hogy a nyári vagy a téli időszámítást töröljék el

– mondta az ideggyógyász.

Ez is érdekelhet

Kozák Norbert rámutatott, a szervezetnek van egy „belső órája”, amely szabályozza a bioritmus működését. Ennek már egy egyórás változás is problémát tud okozni, de ha valaki repülővel utazik, akkor még intenzívebben lehet érzékelni az időeltolódást. A keringési és hormonális rendszernek is van napszaki szabályozása, és ha ez felborul, akkor fáradtabbak és ingerlékenyebbek lehetünk. Továbbá elmondta, hogy néhány napig a vérnyomás is ingadozhat, illetve statisztikai kimutatások alapján komolyabb keringési betegségekre is hajlamos lehet a szervezet.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Ez is érdekelhet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek