A talaj kellően nedves, ideálisan fejlődhet a repce

A talaj többnyire kellően nedves, a repce és az őszi kalászosok is ideális körülmények közt fejlődhetnek – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

KözéletMW 2024. 10. 26. szombat2024. 10. 26.

Kép: A kellően nedves talajban megfelelően fejlődik a repce, Fotó: Komka Péter, Forrás: MTI

A kellően nedves talajban megfelelően fejlődik a repce
Fotó: Komka Péter Forrás: MTI

Mint írták, az elmúlt napokban az országban nagyobb részt száraz, sokfelé zavartalanul napos idő volt. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege csak nyugaton, délnyugaton és északkeleten haladja meg az 5 millimétert, az ország jelentős része azonban egyáltalán nem kapott esőt. A felszínközeli talajréteg az elmúlt napokban sokat száradt, de így is kellő nedvességet tartalmaz. 

A 20–50 centiméter közötti réteg a délkeleti tájak kivételével csaknem telített, a fél méternél mélyebb rétegben azonban az ország keleti kétharmadán sokfelé még nagyon sok nedvesség hiányzik.

A hőmérséklet csúcsértéke a múlt hét közepétől jellemzően 15 Celsius-fok körül, kissé a fölötte alakult, majd keddtől már 20 fok fölötti maximumok is előfordultak. Az egyre hosszabb, derült és szélcsendes éjszakákon főleg a keleti országrészben erősen lehűlt a levegő, sokfelé voltak deresek a reggelek, 2 méteres magasságban is voltak fagyok, míg a felhősebb nyugati területeken 5 fok köré csökkent a hőmérséklet.

A gyakran csapadékos időjárás és a sáros talaj a hónap első felében sokfelé hátráltatta az őszi talajmunkákat és a gabonák vetését, azóta azonban sokat szikkadt a talaj, és a nagyrészt száraz, napos időjárás kedvező körülményeket teremtett. A repce fejlett, jó állapotban van, és kedvezőek a körülmények az őszi gabonák korai fejlődéséhez is.

A következő 8–10 napban sem várható nagyobb változás az időjárásban, bár a ködhajlam növekszik és hétfőtől helyenként akár tartósabban is megmaradhat az éjjel képződő köd, míg másutt többnyire napos időre lehet számítani. A hőmérséklet csúcsértéke eleinte 15–20 fok között valószínű, majd a jövő héten valószínű pár fokos csökkenés. 

Éjszakánként csak a fagyzugos helyeken hűlhet fagypont alá a levegő, jellemzően fagymentesek lesznek a reggelek.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek